HOROSCOP Pe 31 iulie s-au născut Louis de Funes, John Ericsson, Geraldine Chaplin, Wesley Snipes, Andrei Partoş, Nicu Constantin, Mircea Baniciu.

Pe 31 iulie, în calendarul creştin ortodox este Înainteaprăznuirea scoaterii Sf. Cruci, Sf. Evdochin şi Iosif din Arimateea. Lăsatul secului pentru Postului Adormirii Maicii Domnului. Nimic în ”Kalendar”.

“Evenimentul Zilei” din 31 iulie 1950 a fost deschiderea primului “magazin cu autoservire” european, Sainsburys, la Croydon, în Marea Britanie. Timp de o lună de zile cumpărătorilor, la intrare, li se făcea un întreg instructaj. Primeau şi un mic cadou în valoare de un shiling.

La noi primele magazine cu autoservire (autoDEservire) au fost în București, “Bitolia” în Piaţa Dorobanţilor şi “Piaţa Palatului” în piaţa cu acelaşi nume, deschise la începutul anilor ’60. Nu mai îmi amintesc exact, dar parcă în anul 1964 îmi făceam deja cumpărăturile la “autoservirea” de la ”Bitolia” eu stăteam pe strada Av. Ștefan Protopopescu. Nu exista niciun instructaj, dar la ieşire nişte persoane îmbrăcate în halate albe de doctori te controlau în poşetă sau servietă!

HOROSCOP O notă specială pentru marele artist francez Louis de Funes, pe care îl pomenim astăzi. Doamne, ce mai râdeam la comediile lui, acum cincizeci de ani, la terasă, seara, la cinematograful „Florida” din Obor. Cu toată familia, străbunici, bunici, părinţi, mătuşi, unchi, veri, fini, etc etc. Cam trei-patru rânduri de scaune din sala de cinematograf. Familia era numeroasă şi puternică… şi eu mă simţeam tare bine!

 

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, ceea ce ar trebui să se reproşeze în primul rând societăţii de astăzi este distrugerea, atomizarea familiei… de aici vin toate relele!

 

HOROSCOP  Tradiţional, în “Kalendar” este Macoveiul Ursului. În vechime, de fapt până de curând, în această zi se ducea de mâncare urşilor în pădure, mai ales ursoaicelor cu pui, ca să nu coboare, de foame, spre turme şi sate. Nici „fraţii lupi” nu erau uitaţi şi mai ales Lupul Şchiop cu Filipii lui!

 

Dar acum şi aceste obiceiuri, hrănirea animalelor sălbatice, altădată sarcini de serviciu ale pădurarilor şi ale asociaţiilor de vânători, astăzi sunt uitate sau neglijate cu o criminală indiferenţă.  

 

Nu vă mai indignaţi când sălbăticiunile, urşii în special, de foame, coboară în oraşe şi se apucă să vanadalizeze tomberoanele de gunoi. O fac de foame, sunt animale, nu academicieni! S-au pierdut obiceiurile şi românul nu mai este „frate cu codrul”, nu mai face parte din natură, ci o distruge!

Mai nou au apărut alte surse de poluare. Drujbele și motocoasele. Duminică a fost un infern aici, în pustnicia mea. Muzica de la nuntă și cam o duzină de motocoase și drujbe. Un concert infernal de 130 dB. Satana ar fi fugit mâncând pământul. Eu am rămas, nu am încotro, aici este pustnicia mea. Țăranii ăștia poluează acum mult mai mult ca toată industria noastră de dinainte. Motoarele motocoaselor sunt niște pocnitori chinezești în doi timpi care poluează mai mult decât camioanele de mare tonaj. Pentru că automobilele și vehiculele grele sunt prevăzute cu filtre și catalizatori, unele sunt chiar ecologice, de exemplu cele electrice, sau cele care folosesc pentru arderea internă alcool, ca în Brazilia. O să revin altădată cu cifre și date exacte.

HOROSCOP  Am pomenit de vehiculele electrice pentru că, iată, se găsesc ”binevoitori” care îl sfătuiesc pe Elon Musk să demisioneze din funcția de CEO al Tesla. De exemplu, Bob Lutz, un veteran din industria auto, a fost șef de producție la GM, spune: “Elon Musk would probably do well to elevate himself to the role of supreme leader, visionary, and soul of the company, and hire one or two really solid auto professionals who know how to run the business.”

”Binevoitorii” susțin că odată cu strălucitorul Tesla model 3, industria automobilelor electrice a ieșit din faza de început și a intrat în faza de mare serie. Că acum apar plictisitoarele procese de optimizare a producției și de eficientizare a costului-beneficiu. Și că nu este cazul ca Elon să mai tragă la vâsle.

HOROSCOP  Așa să fie? Eu cred că nu! Elon Musk este un inginer. Unul genial. Peste 80% din timpul lui el proiectează, calculează, desenează – activități pur inginerești. Are o echipă, formată din 11 oameni supercalificați, în multe domenii, care îl ajută la conducerea Tesla, SpaceX și Boring Company. Inner Circle. L-am văzut pe Elon Musk, odată, pe Skype, cum mănâncă. O face automat, fără nicio plăcere, la fel cum o Tesla se încarcă la Supercharger. Este un inginer genial, un creator de tehnică civilă, un om cu imaginație și voință, repet – exact genul de oameni care lipsesc astăzi României.

Probabil că ”binevoitorii” nu doresc să se ajungă la Tesla model 5, un mini accesibil, care, cu siguranță, va cuceri publicul și se va vinde în milioane și milioane de bucăți. Dacă se va ajunge la Tesla model 5 va fi, probabil, sfârșitul industriei automobilelor cu ardere internă, sfârșitul benzinei și a motorinei, sfârșitul petrodolarilor și a șeicilor arabi multimiliardari, sfârșitul terorismului și a invadării Europei.

Pe de altă parte, Elon Musk are nevoie absolută să fie permanent și nemijlocit în cele trei industrii pe care le conduce: cea subterană, cea terestră și cea din spațiu. Soluțiile tehnice de la Tesla le folosește la SpaceX, iar pe cele de la SpaceX, la Boring Industry. Un singur creier, un singur gând, o singură voință.

HOROSCOP  Există un banc, dar cred că este un fapt istoric real. Se spune că Napoleon Bonaparte, când dorea ca ceva să se realizeze, numeau un singur om, de obicei un general, dacă nu era de acord și nu dorea ca respectiva acțiune să se concretizeze numea… o comisie, cât mai numeroasă!

Ia spuneți-mi dragi lupi, padawani și hobbiți, dacă un cap încoronat îi spunea lui Leonardo da Vinci să se limiteze la proiectele inginerești și la mașinile de război, mai apărea Mona Lisa? Cam acesta este cazul lui Elon Musk, păstrând proporțiile și observând că el rămâne doar un inginer de excepție, aș putea spune unul genial.

HOROSCOP  Acum vă rog să mă scuzați, nunta din vecini trece printr-un moment de pauză, așa că o să profit să dorm puțin. Am aflat de la aceiași vecină care le știe pe toate, că nunta ar mai fi continuat, dar se intră în postul Maicii Domnului și nu se face. Dar cum au făcut mireasa și ginerică să reziste atâta timp, o săptămână, întreb eu? Nicio grijă, sora mai mică a miresei, împreună cu prietenul ei se îmbracă în mireasă și mire și țin locul, cât timp mireasa veritabilă și ginerele trag și ei un pui de somn, îmi spune vecina.

Dar eu am sufletul greu, este ziua de naștere a pisicii Gina. Oare o să ne revedem vreodată animăluțele, tatăl și mama, șirul neamului? Îmi aduc aminte de crezul vikingilor pe care-l spuneau înaintea unei lupte mortale:  ”Iată, îmi văd tatăl! Iată, o văd pe mama! Iată, îmi văd frații și surorile! Iată, văd tot neamul meu, de la începuturi! Iată, ei mă cheamă, să-mi iau locul printre ei! În marea sala din Walhalla unde cei curajoși trăiesc pentru totdeauna!”   

Sunt multe taine între pământ și cer, să o luăm încet, treptat, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

                                                     ⃰    ⃰    ⃰

 

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
      HOROSCOP Pe 31 iulie s-au născut Louis de Funes, John Ericsson, Geraldine Chaplin, Wesley Snipes, Andrei Partoş, Nicu Constantin, Mircea Baniciu. Pe 31 iulie, în calendarul creştin ortodox este Înainteaprăznuirea scoaterii Sf. Cruci, Sf. Evdochin şi Iosif din Arimateea. Lăsatul secului pentru Postului Adormirii Maicii Domnului. Nimic în ”Kalendar”. 'Evenimentul Zilei'...

Preluat de la EVZ