Generali din mai multe structuri au cerut, recent, pensionarea, cei mai cunoscuți fiind fostul șef al STS, Marcel Opriș, și un cadru SRI controversat, Elena Istode. Solicitările de retragere din activitate au venit înainte de anunțul Guvernului privind modificarea legii pensiilor militare.

Miercuri, 26 iulie, Administrația Prezidențială anunța că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă ing. Marcel Opriș, la cererea acestuia. Opriș conducea Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) din decembrie 2005. Marcel Opriș s-a născut în data de 19 august 1958 în satul Chieșd (județul Sălaj), iar în 2011, prin decret prezidențial, a fost înaintat în gradul de general cu patru stele.

Tot miercuri, președintele Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului – maior – cu două stele, Balaure Ioan, din Serviciul de Telecomunicații Speciale. Balaure a deținut până miercuri funcția de director economic în cadrul STS.

La doar câteva zile distanță, timp în care Guvernul a anunțat schimbarea legii privind pensiile speciale prin ordonanță de urgență, alți zece generali, de această dată de la SRI, au cerut trecerea în rezervă. Unul dintre ei este Elena Istode, care în urmă cu câteva luni a apărut în fotografii din vacanțe de lux la Monaco și Nissa cu familia politicianului Cristian Rizea. A explicat Comisiei de control al SRI că a fost colegă de facultate cu soția fostului deputat, că a achitat o parte importantă a costurilor și că a informat conducerea serviciului despre aceste ”activități”. Istode a fost șefa departamentului Securității Economice, potrivit informațiilor apărute în spațiul public.

Istode a fost avansată de Traian Băsescu la gradul de general cu o stea în anul 2011, alături Emilia-Cristina Posastiuc, și ea aflându-se pe lista celor celor trecuți în rezervă luni.

Un alt general care s-a retras este fostul șef al direcției de Prevenire și Combatere Terorism, Cozma Sorin-Gabriel. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora, în anul 1999, un ministru ar fi cerut șefului SRI de la acea vreme să fie dat afară, însă a fost mutat la un alt departament. Ulterior a devenit șeful Direcției Economice.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, la cerere, decretele de trecere în rezervă a zece generali din cadrul SRI, însă trecerea în rezervă nu a fost însoțită, în niciunul dintre cazuri, și de acordarea unui grad militar superior celui avut în timpul activității.

Cei zece generali trecuți în rezervă sunt: general de brigadă – cu o stea Zărnescu Daniel, general de brigadă – cu o stea Ceaușu Gheorghe, general de brigadă – cu o stea Cozma Sorin-Gabriel, general de brigadă – cu o stea Istode Elena, general de brigadă – cu o stea Stan Viorel-Adrian, general de brigadă – cu o stea Morgoș Marioara, general de brigadă – cu o stea Babiuc Vasilică, general de brigadă – cu o stea Văleanu Cornel, general de brigadă – cu o stea Posaștiuc Emilia-Cristina, general de brigadă – cu o stea Stoica Constantin-Marius.

Decretele de trecere în rezervă au fost semnate în perioada în care Guvernul se pregătește să adopte o ordonanță de urgență care prevede schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale, în sensul reducerii acestora. Potrivit proiectului de OUG privind pensiile militare, se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcții din 12 luni din ultimii 5 ani, la alegere. În prezent, se calculează media veniturilor brute din șase luni consecutive din ultimii 5 ani, la alegere, cu un spor de până la 15%.

Potrivit proiectului prezentat de FSANP, militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prezentată anterior. Cuantumul prevăzut de legea în vigoare este de 80%.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/generali-in-rezerva-printre-cei-pensionati-inainte-de-schimbarea-legii-marcel-opris-si-elena-istode-40696.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/generali-in-rezerva-printre-cei-pensionati-inainte-de-schimbarea-legii-marcel-opris-si-elena-istode-40696-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv