Aflat în mijlocul verii, cu o abundență de fructe și legume, Postul Adormirii Maicii Domnului este mult mai ușor de ținut de către credincioși. Cu precădere, ei își îndreaptă gândurile spre Sfânta Fecioară, cea la care dacă te rogi fierbinte, îți îndeplinește orice dorință.

 

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, iar preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să se roage şi să facă mai multe fapte bune. Se vorbeşte în popor despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ ușor deoarece durează doar două săptămâni. Pot să îl țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate, pentru a naște ușor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. Cu toate acestea, Biserica ne cere ca pe durata acestui post să ne abținem de la mâncare până la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri și vineri. Totodată, marți și joi se mănâncă fără ulei.

 

După spusele RomâniaTV, cele mai importante zile de post sunt lunea, miercurea si vinerea. Tradiția spune că lunea se ține post pentru căsătorie și spor în casă, iar miercurea este ziua dedicată Maicii Domnului. Vinerea este ziua îngropării Lui Iisus, așa că este cea mai importanta. Miercurea și vinerea, creștinii participă la Sfântul Maslu.

 

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor și ca Postul Sfintei Marii sau Sântămariei. Acest post îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

 

Marțea si joia se consumă legume fierte, fară untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn si vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la Față), se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

 

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificații teologice și spirituale pentru credincioși. Totodată, însăși icoana Adormirii Maicii Domnului arată această taină a primirii mamei în brațele lui Hristos, Fiul ei. În iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei, se află Hristos în picioare, purtând sufletul Maicii sale, ca pe un bebeluș. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a ținut în brațe pe Dumnezeu acum odihnește în brațele Fiului și Stăpânului ei.

 

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Aflat în mijlocul verii, cu o abundență de fructe și legume, Postul Adormirii Maicii Domnului este mult mai ușor de ținut de către credincioși. Cu precădere, ei își îndreaptă gândurile spre Sfânta Fecioară, cea la care dacă te rogi fierbinte, îți îndeplinește orice dorință.   Biserica recomandă ca, în această perioadă...

Preluat de la EVZ