Poliția Română și DIICOT au anihilat nouă rețele de infractori cibernetici care acționau pe teritoriul țării noatre. Una dintre acestea avea ramificații în 13 țări. Trei români, din județul Teleorman, făceau parte dintr-o grupare de 55 de infractori specializat  în fraude informatice și înșelăciune, în dauna unor operatori de telefonie mobilă, din Peninsula Iberică, cu ramificații în România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania.

Structurile de combatere a criminalităţii informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au efectuat, în primele 6 luni ale acestui an, aproape 400 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea a nouă grupări infracționale, specializate în infracţiuni din domeniul cybercrime.

Sub coordonarea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR., în primele șase luni ale anului 2017, polițiștii au înregistrat 2.234 de sesizări penale din acest domeniu, transmite Poliția Română.

Împreună cu procurorii DIICOT, au fost efectuate 381 de  percheziţii domiciliare şi alte 14 acţiuni de amploare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, au fost instituite sechestre asigurătorii ori au fost ridicate în vederea confiscării 302.725 de lei, 287.260 de euro, 2.000 de USD, două arme de foc, 3.527 de elemente de muniție. Valoarea măsurilor asigurătorii se ridică la 6.000.000 de lei.

În urma activităților, nouă  grupări organizate infracţionale au fost destructurate. Acestea erau formate din 47 de persoane, care au fost trimise în judecată.

În cadrul activităților, 200 de persoane au fost cercetate, dintre care 92 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice au fost reţinute, 72  arestate, iar 36 de persoane au fost puse sub control judiciar.

În cele șase luni, au fost emise 144 de rechizitorii pe linie de combatere a criminalității informatice de către unitățile specializate de parchet.

Pagubă uriașă în Spania

Așa cum reiese din datele transmise de Poliția Română, la începutul lunii aprilie 2017, pentru destructurarea unei rețele internaționale de infractori pe Internet, poliţiştii  de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) București și cei de șa Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Teleorman, sub coordonarea procurorilor DIICOT, în cooperare cu Poliția Națională Spaniolă, au acționat concomitent în România și Spania.

Astfel, a fost pusă în aplicare o comisie rogatorie internațională, transmisă de către autoritățile judiciare spaniole, ce a avut drept  obiect destructurarea unei grupări infracționale organizate,  formată din cetățeni români, pakistanezi, ecuadorieni, indieni, columbieni, peruani și venezueleni, specializată în fraude informatice și înșelăciune, în dauna unor operatori de telefonie mobilă, de pe teritoriul Spaniei.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în Teleorman au fost puse în aplicare mandate europene de arestare, pe numele a trei membri ai grupării infracţionale.

S-a descoperit că românii au obșinut,  în mod fraudulos, datele personale ale unor cetățeni spanioli, în baza cărora comandau online telefoane mobile de ultimă generație, pe care le revendicau.

Prejudiciul produs operatorilor de telefonie mobilă și persoanelor păgubite în acest mod a fost estimat la 3.000.000 euro.

În cadrul perchezițiilor din România au fost ridicate 4 laptopuri, 2 televizoare LCD, o stație Play Station, 12 telefoane mobile, 11 cartele SIM și mai multe înscrisuri.

În cadrul operaţiunii, au fost reținute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania.

Cum acționează infractorii cibernetici

Poliția Română atrage atenția asupra principalelor ținte ale infracțiunilor comise pe internet.

FRAUDE PE INTERNET:

În acest domeniu, infractorii vizează platforme de comerţ, unde postează anunțuri de vânzări fictive (autoturisme, mașini agricole, bunuri de lux, echipamente electronice, la închirieri imobile, vacanțe).

Un alt gen de fraude informatice sunt cele în care sunt vizate societățile comerciale, în urma cărora sunt transferate sume importante de bani din contul firmelor în contul unor destinatari frauduloși.

Fraudele cu instrumente de plată electronică se manifestă în mediul online, prin producerea de echipamente destinate contrafacerii instrumentelor de plată electronică,  prin compromiterea cardurilor utilizate la alimentarea cu combustibil sau în domeniul atacurilor de tip phishing.

PORNOGRAFIA INFANTILĂ PRIN SISTEME INFORMATICE:

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Poliția Română și DIICOT au anihilat nouă rețele de infractori cibernetici care acționau pe teritoriul țării noatre. Una dintre acestea avea ramificații în 13 țări. Trei români, din județul Teleorman, făceau parte dintr-o grupare de 55 de infractori specializat  în fraude informatice și înșelăciune, în dauna unor operatori de...

Preluat de la EVZ