Poliția Română, prin intermediul structurilor de combatere a criminalității informatice, a efectuat, în primele 6 luni ale acestui an, aproape 400 de percheziții domiciliare, pentru destructurarea a 9 grupări infracționale, specializate în infracțiuni din domeniul cybercrime.

Poliția Română, prin structurile de combatere a criminalității informatice, acționează permanent pentru destructurarea rețelelor infracționale specializate în infracțiuni informatice. Sub coordonarea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul I.G.P.R., în primele 6 luni ale anului 2017, polițiștii au înregistrat 2.234 de sesizări penale din acest domeniu.

Au fost efectuate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., 381 de percheziții domiciliare și alte 14 acțiuni de amploare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, au fost instituite sechestre asigurătorii ori au fost ridicate în vederea confiscării 302.725 de lei, 287.260 de euro, 2.000 de USD, două arme de foc, 3.527 de elemente de muniție. Valoarea măsurilor asigurătorii se ridică la 6.000.000 de lei.

În urma activităților, 9 grupări organizate infracționale au fost destructurate. Acestea erau formate din 47 de persoane, care au fost trimise în judecată.

În cadrul activităților, 200 de persoane au fost cercetate, dintre care 92 de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni informatice au fost reținute, 72 arestate, iar 36 de persoane au fost puse sub control judiciar.

În cele 6 luni, au fost emise 144 de rechizitorii pe linie de combatere a criminalității informatice de către unitățile specializate de parchet.

Exemplu:

La începutul lunii aprilie 2017, polițiștii B.C.C.O. București și I.P.J. Teleorman, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., în cooperare cu Poliția Națională Spaniolă, au acționat concomitent în România și Spania.

Astfel, a fost pusă în aplicare o comisie rogatorie internațională, transmisă de către autoritățile judiciare spaniole, ce a avut drept obiect destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din cetățeni români, pakistanezi, ecuadorieni, indieni, columbieni, peruani și venezueleni, specializată în fraude informatice și înșelăciune, în dauna unor operatori de telefonie mobilă, de pe teritoriul Spaniei.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost puse în aplicare mandate europene de arestare, pe numele a 3 membri ai grupării infracționale.

Aceștia ar fi obținut, în mod fraudulos, datele personale ale unor cetățeni spanioli, în baza cărora comandau online telefoane mobile de ultimă generație, pe care le-ar fi revendicat.

Prejudiciul produs operatorilor de telefonie mobilă și persoanelor păgubite în acest mod a fost estimat la 3.000.000 euro.

În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate 4 laptopuri, 2 televizoare LCD, o stație Play Station, 12 telefoane mobile, 11 cartele SIM și mai multe înscrisuri.

În cadrul operațiunii, au fost reținute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/cybercrime-politia-romana-se-lupta-cu-infractorii-din-spatiul-cibernetic-peste-2000-de-sesizari-penale-in-jumatate-de-an-40637.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/cybercrime-politia-romana-se-lupta-cu-infractorii-din-spatiul-cibernetic-peste-2000-de-sesizari-penale-in-jumatate-de-an-40637-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv