Românii sărbătoresc în fiecare an pe data de 29 iulie ziua imnului național, Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. În anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. Imnul este compus pe baza poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu și intonat în timpul celor două războaie mondiale.


„”Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului,” conform informațiilor oficiale date de Camera Deputaților.

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Românii sărbătoresc în fiecare an pe data de 29 iulie ziua imnului național, Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. În anul 1848, ''Deşteaptă-te române!'' a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. Imnul este compus...

Preluat de la EVZ