Guvernul are intenția ca până la 1 octombrie să pună la punct o nouă Lege a pensiilor, unitară de data aceasta, pentru că de-a lungul timpului au fost date prea multe acte normative pe acest domeniu. „Sistemul are nevoie de o clarificare pentru că am ajuns în situații (…) că persoane care au contribuit 15 ani la sistemul de stat acum sunt foarte aproape de indemnizația socială inimă pe care o iau cei care nu au muncit deloc sau oricum foarte puțin. Deci, este clar că va trebui să regândim sistemul. Apoi, noi am mai încercat să tot cârpim această lege, anul acesta, din păcate fără pre amare succes”, a explicat Lia Olguța Vasilescu. 

Pentru a rezolva situația, deocamdată, comisiile de specialitate din Ministerul Muncii studiază legislația europeană în domeniu și adună toate informațiile din țară, a anunțat ministrul Lia Olguța Vasilescu, într-o intervenție la România TV.

„Am constituit deja grupul de lucru. (…) Este foarte important ca să poată fi aplicabile și la noi câteva principii, cu certitudine pot să vă spun că (…) nu am vorbit nici de pensii speciale, nici de pensii pe bază de contibutivitate, pentru că iarăși este un subiet care în ultimele zile a făcut valuri”, a explicat demnitarul.

Ea a ținut să sublinieze că la întâlnirea cu sindicaliștii „nu a fost nicio discuție până în acest moment despre creșterea vârstei de pensionare și nu cred că în România este cazul să creștem vârsta de pensionare”.

Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări că orice va conține viitoare lege, un lucru nu se va schimba: „Cu certitudine pot să vă spun că dacă se recalculează pensia și iese în minus se păstrează ceea ce este în plată, deci nicio pensie nu scade! ()… În lege spune clar că se caulculează în beneficiul pensionarului, adică și dacă lui îi scade în urma recalculării pe hârtie, el a va primi pe fluturaș aceiași bani”.

Noua lege a pensiilor va fi compusă în maximum două luni, până la 1 august urmând să fie strânse toate datele pentru conceperea ei.

„Conform calendarului, până la data de 1 septembrie va trebui să prezentăm coaliției de guvernare mai multe acte normative. Legea pensiilor e programată în data de 1 octombrie. Și vom vedea ce decizie va lua coaliția la vremea respectivă, dacă se transmite Parlamentului, dacă se discută, se face proiect de lege din partea Guvernului, nu este o decizie care să aparțină Ministerului Muncii”, a arătat Lia Olguța Vasilescu. 

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Guvernul are intenția ca până la 1 octombrie să pună la punct o nouă Lege a pensiilor, unitară de data aceasta, pentru că de-a lungul timpului au fost date prea multe acte normative pe acest domeniu. „Sistemul are nevoie de o clarificare pentru că am ajuns în situații (...)...

Preluat de la EVZ