Dar s-au scris și romane în care tânăra soție a profesorului Ștefan Micle din Iași apare ca personaj. Dintre ele sunt celebre cele din trilogia Romanul lui Eminescu (1935-1936) de Cezar Petrescu și Mite (1934) și Bălăuca (1934) de E. Lovinescu. Trilogia pe care o datorăm lui Cezar Petrescu, romanțioasă, compromisă printr-o poetizare exterioară și excesivă a vieții poetului, o prezintă pe Veronica Micle, în mod simplist, ca pe o femeie frivolă, atrasă de mondenități și de aventuri amoroase pasagere.

Ca romancier, cunoscutul critic și istoric literar E. Lovinescu dă și el dovadă de misoginism, plecând de la unele diatribe eminesciene la adresa femeii („minte scurtă, poale lungi” etc.), citite – de el, și de alții − greșit. Iată, de exemplu, ce crede E. Lovinescu că gândește poetul după ce se culcă pentru prima oară cu Veronica, într-un han, la Iași, la inițiativa ei:

„Se așeză pe marginea patului, mărețul act al cărnii, fără de care sentimentele cele mai pasionate, dragostea spirituală cea mai înflăcărată nu sunt în ochii femeiii decât fapte fără valoare, se mistuise; femeia, care vibrase pe toate coardele lirei lui, și de cinci ani îi locuia în toate încăperile sufletului, care i se amestecase în fiecare picătură de sânge și se împletise în jurul fiecărui gând, muză, amantă ideală, obsesie – după datina sexului ei, de abia acum se credea a lui, de când fusese frământată câteva clipe în rufele neprimenite ale patului unui han, în care cu câteva minute înainte o altă femeie împlinise gesturile aceluiași rit, fără pretenția însă de a stăpâni și sufletul unui mare poet.”

În mod surprinzător, și Florina Ilis, autoarea unui roman despre Eminescu, „Viețile paralele”, publicat în 2012, este… misogină în reprezentarea Veronicăi Micle, imaginându-și-o ca pe o femeie prozaică și geloasă, care citește fiecare nouă poezie a lui Eminescu încercând să ghicească, plină de venin, ce femeie i-a inspirat-o.

A apărut în aceste zile, în sfârșit, la o editură cu nume simbolic, „Junimea” din Iași, și un roman despre Veronica Micle în care sunt depășite aceste prejudecăți: „O legătură inexplicabilă” de Mirela Stănciulescu.

Mirela Stănciulescu este una dintre cele mai valoroase prozatoare de azi, prea puțin cunoscută, din cauză că nu frecventează lumea literară (deși este membră a Uniunii Scriitorilor). A mai publicat romanele „Cine ești tu?”, „Copilul de foc” și „Emoția” și a tradus (din portugheză și respectiv engleză) cărțile unor autori ca Jose Saramago, Augusto Abelaira, Jan Willem van de Wetering și Joyce Carol Oates.


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/mirela-stanciulescu.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/mirela-stanciulescu-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInvitaţii evz
Dar s-au scris și romane în care tânăra soție a profesorului Ștefan Micle din Iași apare ca personaj. Dintre ele sunt celebre cele din trilogia Romanul lui Eminescu (1935-1936) de Cezar Petrescu și Mite (1934) și Bălăuca (1934) de E. Lovinescu. Trilogia pe care o datorăm lui Cezar Petrescu,...

Preluat de la EVZ