Decizia vine după o investigație a averii familiei sale, după dezvăluirile făcute de Panama Papers, în 2015, care vorbeau despre legătura dintre copiii lui Sharif și firme off-shore.

Premierul a negat în mod constant acuzațiile. Dar, după sentința Curții, și-a anunțat demisia, scrie BBC.

Verdictul a fost dat în unanimitate de cei cinci membri ai completului de judecată. Tribunalul a fost plin până la refuz, azi dimineață, iar pe străzi erau efective de securitate sporite, zeci de mii de militari și polițiști.

Unul dintre judecătorii Curții Supreme, Ejaz Afzal Khan, a declarat că Sharif „nu mai este eligibil pentru a fi un membru onest al Parlamentului”, conform Reuters.

Ministrul pakistanez de Interne, Chaudhry Nisar Ali Khan,  l-a sfătuit pe Sharif să accepte aceste verdict. Curtea a recomandat cazuri anticorupție împotriva mai multor persoane, printre care fiica lui Sharif, Maryam, soțul ei, Safdar, ministrul de Finanțe, Ishaq Dar,  și alții. 

Niciun prim-ministru civil din Pakistan nu și-a încheiat vreodată mandatul de cinci ani. Sharif, care este premier pentru a treia oară, un record, mai avea doar un an până la a fi primul care încheie cu bine un mandat de cinci ani în această funcție. 

El a fost premier din noiembrie 1990 până în iulie 1993, apoi din februarie 1997 până când a fost alungat de la putere de o lovitură de stat, în octombrie 1999. 

Acuzațiile de corupție l-au urmărit pe Sharif din anii 1980. Și aproape toate acuzațiile care se regăseau în documentele dezvăluite de Panama Papars au făcut obiectul unei anchete federale la mijlocul anilor 1990. 

Panama Papers este denumirea consacrată unei anchete jurnalistice internaționale având la bază o scurgere masivă de informații confidențiale de la un birou de avocatură panameză, care a avut loc în august 2015.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Decizia vine după o investigație a averii familiei sale, după dezvăluirile făcute de Panama Papers, în 2015, care vorbeau despre legătura dintre copiii lui Sharif și firme off-shore.Premierul a negat în mod constant acuzațiile. Dar, după sentința Curții, și-a anunțat demisia, scrie BBC.Verdictul a fost dat în unanimitate de...

Preluat de la EVZ