Președintele Donald Trump a spus că cei trei „au dezamăgit America”. 

Acesta era a treia încercare eșuată de a abroga Obamacare. Ar însemna ca 16 milioane de oameni să-și piardă asigurarea de sănătate până în 2026, iar primele de asigurare să crească cu 20%, conform Biroului pentru Buget al Congresului. 

Proiectul a fost respins cu 51 de voturi contra 49 în Senatul dominat de republicani. Liderul majorității, republicanul Mitch McConnell, a descris rezultatul ca pe un „moment dezamăgitor”. 

Democratul Chuck Schumer a spus că partidul său este ușurat că milioane de oameni își vor păstra asigurarea de sănătate, deocamdată. Votul a fost amânat după ce senatorii republicani au menținut un vot procedural înainte de votul propriu-zis pentru Obamacare, încercând să convingă membri de partid să voteze pentru abrogare. 

La doar doi ani după ce Donald Trump l-a luat peste picior pe John McCain în legătură cu trecutul său în războiul din Vietnam, spunând că „preferă eroii care nu au fost capturați”, senatorul de Arizona a lovit direct în planurile de reformă a sistemului de sănătate, susținute de președinte, scrie BBC.

Vicepreședintele Mike Pence a făcut lobby pe lângă McCain, circa 20 de minute înainte de vot, dar nu a reușit să-l convingă, se pare. Dar McCain s-a apropiat apoi de grupul democraților, care păreau bucuroși să-l vadă. După vot, McCain, a declarat că abrogarea restrânsă nu ar fi adus o îmbunătățire în domeniul sănătății pentru americani.  Republicanii, inclusiv președintele Trump, au făcut presiuni și asupra senatoarei Murkowski, președintele scriind critic, pe Twitter, miercuri, despre ea. 

În loc de un pas mare spre a deveni lege, într-o formă restrânsă sau, după alte negocieri, una extinsp, proiectul prin care legea Obamacare este aruncată la coșul de gunoi, a rămas acum sub semnul înrebării.

De acum încolo, republicanii trebuie să negocieze cu democrații sau să treacă mai departe, la alte probleme, precum taxele sau chetuielile pentru infrastructură. Nimeni nu se aștepta ca McCain să aibă votul decisiv, dar cel care cândva a avut o reputație de republican nonconformist, acum diagnosticat cu tomoare canceroasă pe creier, a mai avut cel puțin încă o surpriză de oferit în viața politică. 

Înaintea votului de joi noaptea, Trump le-a cerut republicanilor să „ajungă o dată la o concluzie, după șapte ani și să ofere americanilor un sistem minunat de sănătate”. 

Proiectul de lege republican numit Health Care Freedom Act ar fi eliminat părți din Obamacare (Affordable Care Act), inclusiv mandatul individual care cere ca toți americanii să aibă asigurare de sănătate, dar și taxele pe aparatele medicale. 

La începutul săptămânii, Senatul a votat împotriva unei propuneri de a înlocui Obamacare și o alta de a abroga parțial legea. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Președintele Donald Trump a spus că cei trei „au dezamăgit America”. Acesta era a treia încercare eșuată de a abroga Obamacare. Ar însemna ca 16 milioane de oameni să-și piardă asigurarea de sănătate până în 2026, iar primele de asigurare să crească cu 20%, conform Biroului pentru Buget al Congresului. Proiectul...

Preluat de la EVZ