Decizia României de a interzice tranzitul avionului în care era vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o “provocare intenționată” care a periclitat pasageri și care va afecta “grav” relațiile bilaterale, avertizează Ministerul rus de Externe, care prezintă o notă de protest și cere explicații.

“I-am transmis vineri o notă însărcinatului cu afaceri al României în Rusia în care exprimăm protestul puternic privind interdicția de zbor decisă de România în cazul unui avion civil (…) care efectua o cursă normală pe ruta Moscova-Chișinău. Am evidențiat faptul că 160 de pasageri au fost puși în pericol și nu au ajuns la timp la destinație”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

“Această acțiune nu i-a permis vicepremierului Dmitri Rogozin și anturajului acestuia să ajungă în R.Moldova pentru întrevederea cu președintele Igor Dodon și să participe la evenimentele organizate la împlinirea a 25 de ani de a începerea operațiunii de pace din Transnistria”, explică Ministerul rus de Externe.

“La Moscova, acest incident este considerat o provocare intenționată care afectează grav relațiile bilaterale”, atrage atenția Ministerul rus de Externe, cerându-le autorităților române să investigheze cazul și să furnizeze explicații relevante părții ruse.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spațiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia și Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relație tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, și cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Dmitri Rogozin a denunțat interdicția de survol decisă de România, acuzând autoritățile române de periclitarea vieților pasagerilor aflați în avionul cu care se deplasa, transmițându-le autorităților române să se aștepte la o ripostă. “Autoritățile române au pus în pericol viețile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei și copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Așteptați-vă la o ripostă, ticăloșilor!”, a transmis Rogozin prin Twitter. Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chișinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines).

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a denunțat o campanie menită să distrugă relațiile moldo-ruse, acuzând că un deputat român, Constantin Codreanu, a organizat protestele de la Aeroportul Chișinău față de vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Igor Dodon, un politician prorus, a avertizat, în contextul interdicției de survol impusă de România vicepremierului rus Dmitri Rogozin, că Partidul Democrat moldovean (aflat la guvernare) și “unioniști” pregătesc pentru R.Moldova, cu susținerea Occidentului, un scenariu de genul celui din Ucraina.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/rusia-denunta-o-provocare-a-romaniei-care-va-afecta-grav-relatiile-si-asteapta-explicatii-40598.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/rusia-denunta-o-provocare-a-romaniei-care-va-afecta-grav-relatiile-si-asteapta-explicatii-40598-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv