“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 28 iulie, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Vreme Valerian, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută şi pedepsită de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal şi art. 309 Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru ridicarea imunităţii în vederea urmăririi penale a lui Valerian Vreme în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA remis miercuri Agerpres, procurorul-şef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei în vederea sesizării şefului statului pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Valerian Vreme, prejudiciul creat fiind de peste 11 milioane de euro.

“În perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent”, arată DNA.

Prin acest demers, spun procurorii, ministerul a fost prejudiciat cu suma de 11.291.793,99 euro, iar pe de altă parte a fost produs un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA şi patru volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală, se mai precizează în comunicat.


rootstireaActualitate/EsentialPolitica
'Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 28 iulie, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Vreme Valerian, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori...

Preluat de la EVZ