Comentariile făcute de ministrul pentru Imigranție, Brandon Lewis, par să contrazică informațiile vehiculate până acum, care arătau că, potrivit unei înțelegeri temporare la care vrea să ajungă Londra, în urma negocierilor, cetățenii statelor din Uniunea Europeană vor putea merge, în continuare, să trăiască și să muncească în această țară, fără opreliști, o anumită perioadă de timp după Brexit.

Opinii diferite

Tonul folosit de oficialul britanic este diferit de cel al șefei sale, ministrul de Interne Amber Rudd, care a scris, ieri, în Financial Times, că vrea „să dea asigurări firmelor și cetățenilor europeni că nu va exista o „margine a prăpastiei”, după ce părăsim blocul comunitar”. Comentariile sale au fost interpretate ca o promisiune că „ușa rămâne deschisă pentru lucrători europeni în UE după Brexit”.

Ambii miniștri au spus că Marea Britanie îi primește cu brațele deschise pe imigranții bine pregătiți, dar va aplica propriile reguli de imigrație după ce iese din UE. „Libera circulație a forței de muncă se termină când părăsim UE, în primăvara lui 2019. Vreau să fie foarte clar acest lucru”, a spus, ieri, ministrul pentru Imigrație Brandon Lewis.

„Este foarte clar că libera circulație se încheie – este unul dintre cele patru principii- cheie ale Uniunii Europene. Când noi plecăm – evident, prin definiție – principiile nu se mai aplică”, a subliniat el.

Ce vor conservatorii

Informații anterioare arătau că guvernul britanic ar dori să permită libera mișcare a persoanelor și mărfurilor, câțiva ani după Brexit, într-o perioadă de tranziție. „După ce ieșim din UE vom avea o perioadă în care ne vom asigura că vom avea acces nu doar la forța de muncă, ci și la stabilitatea economică și certitudinea de care au nevoie companiile”, a spus ministrul pentru Mediu, Michael Gove, un susținător important al Brexitului, săptămâna trecută.

Guvernul de la Londra va realiza un studiu amplu referitor la costurile și beneficiile imigranților europeni pentru economia Marii Britanii, care va fi publicat în septembrie 2018.

rootstireaActualitate/Esential
Comentariile făcute de ministrul pentru Imigranție, Brandon Lewis, par să contrazică informațiile vehiculate până acum, care arătau că, potrivit unei înțelegeri temporare la care vrea să ajungă Londra, în urma negocierilor, cetățenii statelor din Uniunea Europeană vor putea merge, în continuare, să trăiască și să muncească în această țară,...

Preluat de la EVZ