“ Un grup de 16 cetăţeni din Siria, Egipt, Algeria şi Insulele Comore, solicitanţi de azil în România, au fost întorşi joi noapte de la graniţă, din drumul lor ilegal către Spaţiul Schengen, de către poliţiştii de frontieră din Valea lui Mihai, un alt grup de opt bărbaţi fiind depistat la Vărşand, în Arad.

Potrivit comunicatului ITPF Oradea, grupul celor 16, adulţi şi copii, a fost descoperit, joi, la ora 23, în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa din România în Ungaria.

Cei în cauză au fost conduşi la sediul sectorului Poliţiei de frontieră pentru cercetări, unde s-a aflat care este cetăţenia lor. Cei şase bărbaţi şi cinci femei aveau vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, copiii cu vârste între 3 şi 10 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România.

Adulţii au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schenghen.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat de trei sau mai multe persoane împreună, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

În seara aceleiaşi zile, tot în timpul nopţii, la ora 23,00, poliţiştii de frontieră din sectorul Vărşand au depistat alte opt persoane din Irak, Afganistan şi Pakistan care au vrut să treacă ilegal frontiera, spre Germania, ajutaţi de doi cetăţeni români.

Poliţiştii de frontieră au oprit în trafic, la doi kilometri de frontieră, două autoturisme despre care aveau suspiciuni că ar transporta persoane care intenţionează să treacă ilegal frontiera. Astfel, în interiorul mijloacelor de transport conduse de doi bărbaţi au fost depistate opt persoane de origine afro-asiatică.

Şoferii şi cei opt bărbaţi din interiorul autoturismelor au fost conduşi la sediul SPF Vărşand pentru cercetări, unde s-a stabilit că pasagerii sunt cetăţeni din Irak, Afganistan şi Pakistan, cu vârste cuprinse între 16 şi 42 de ani (doi adulţi, şase tineri sub 18 ani).

Cetăţenii străini au declarat că intenţionau să ajungă până în apropierea frontierei, iar apoi să treacă ilegal, pe jos, pe câmp, evitând controlul de frontieră, cu scopul de a ajunge în Germania.

Cei doi şoferi, cetăţeni români în vârstă de 33, respectiv 34 de ani, au declarat că au primit suma de 500 lei, fiecare, pentru a transporta persoanele până în zona de frontieră.

Poliţiştii de frontieră arădeni au întocmit celor opt bărbaţi lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar celor doi şoferi pentru trafic de migranţi, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun” , scrie în comunicatul transmis pentru Agerpres.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
“ Un grup de 16 cetăţeni din Siria, Egipt, Algeria şi Insulele Comore, solicitanţi de azil în România, au fost întorşi joi noapte de la graniţă, din drumul lor ilegal către Spaţiul Schengen, de către poliţiştii de frontieră din Valea lui Mihai, un alt grup de opt bărbaţi fiind...

Preluat de la EVZ