Potrivit deciziei instanţei, Vasile Astărăstoae a primit 2 ani închisoare pentru tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, precum şi 2 ani închisoare pentru conflict de interese, fiind însă achitat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Cele două pedepse au fost contopite cu o condamnare de 1 an închisoare aplicată de Judecătoria Iaşi într-un alt dosar, rezultând doi ani închisoare. Tribunalul Suceava a suspendat executarea pedepsei, aplicând un termen de încercare de 4 ani.

Alte condamnări în dosar: Adrian Ciureanu – 3 ani închisoare cu suspendare, Daniela Druguş – 3 ani cu suspendare, Pughin Corvin Gabriel – 2 ani cu suspendare, Laurian Tănăsescu – 2 ani cu suspendare, Dănuţ Muşat – 1 an cu suspendare, Dan Alexandru Verner – 1 an cu suspendare.  De asemenea, instanţa a dispus achitarea a trei inculpaţi – Daniela Astărăstoae, Dragoş Pieptu şi Raluca Isabela Vătuiu.

În schimb, persoanele juridice SC Congrex.Net SRL Iaşi şi SC Maguay Impex SRL au fost obligate la plata unor amenzi penale de 10.000 lei, respectiv 200.000 lei. Ultima firmă are interzis să participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani.

Instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile formulate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Judecătorii au luat act că persoana vătămată – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

În decembrie 2011, Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea de fonduri europene şi conflict de interese.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată directorul Centrului de Comunicaţii din cadrul UMF Iaşi, Ioan Adrian Ciureanu; directorul general administrativ al UMF Iaşi, Daniela Druguş; administratorul SC Maguay Impex SRL Bucureşti, Corvin Gabriel Pughin; reprezentantul SC Euro Management Grup SRL Bucureşti, Laurian Gabriel Tănăsescu; asistentul de comunicare – promovare relaţii publice, parteneriate şi mass-media în cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi, Daniela Astărăstoae.

De asemenea, erau deferiţi justiţiei doi consilieri din cadrul Ministerului Comunicaţiilor – Dănuţ Muşat şi Dan Alexandru Verner; prorectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu; precum şi un angajat al MCSI, Raluca Isabela Vătuiu.

Potrivit DNA, în perioada 2009 – 2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat “Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr.T.Popa’ Iaşi”. În acest context, Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu Daniela Druguş şi Ioan-Adrian Ciureanu, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, a dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC Maguay Impex SRL Bucureşti, firma inculpatului Corvin Gabriel Pughin.

“În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei. În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Astărăstoae Vasile, împreună cu inculpata Druguş Daniela, în calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, a aprobat în mod nelegal plata, către SC ‘Maguay Impex’ SRL, a sumei de 160.000 lei cu titlu de ‘cheltuieli instruire’ în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul său, inculpatul Ciureanu Ioan-Adrian, în calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire”, susţineau procurorii.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Potrivit deciziei instanţei, Vasile Astărăstoae a primit 2 ani închisoare pentru tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în...

Preluat de la EVZ