Gândurile îi erau veșnic destrămate și rareori îl vedeai rostind mai mult de 20 de cuvinte. Prin nu știu ce minune a sorții reușise să aibă o iubită, că, vorba aia, au și bețivii Dumnezeul lor. Că nu rezistaseră împreună mai mult de 7 luni, e un detaliu neimportant.

Ce ne interesează azi e felul brutal prin care viața l-a scos din joc.

Dar hai să îi dăm și un nume bețivului nostru, ca să vi-l apropii mai mult. Să-i zicem Ticu. Pe când avea 5 ani, maică-sa îl găsise în comă alcoolică, sub pat, cu o damigeană de vișinată alături. Biata femeie, plângea cu pumnii în gură, gândind că moartea îi luase plodul pe care cu greu îl născuse.

– Ticu mamii, ce mă fac eu fără tine? Că nu îmi mai dă Dumnezeu altul.

– Mai taci, muiere, și cheamă doctorul. Nu vezi că respiră? N-are nici pe dracu.

Și gloata de curioși zăpăciți adunați în jurul piciului a respirat ușurată. Ticu fusese mai tare decât băutura. Și-a revenit în simțiri după trei zile de somn adânc. În timpul ăsta maică- sa îl tot apăsa pe inimă și-i ștergea sudoarea de pe frunte, îmbibată în vișinată și miros dulce acrișor de copil nevinovat.

Taică-su îl privea cu un sentiment de mândrie :

– Ăsta e băiatul meu! Pe toți vă bagă sub masă.

– Mai taci naibii, tâmpitule! Dacă iese un bețivan ca tine, îmi pun ștreangul de gât, urla nevastă-sa.

Primarul le trimisese pe cap asistența socială mai mult de ochii lumii. Noroc că cel care venise să protejeze drepturile minorului era prieten de pahar cu taică-su, așa că, nici măcar de ochii lumii, întâmplarea nu a avut urmări.

– Bine, mă, Ioane, să lași tu bunătate de vișinată pe mâinile lui Ticu?

– Crezi că nu-mi vine să-l dau de pereți pentru isprava asta? Hai că-ți fac cinste cu o palică bună.

Și cam așa s-a încheiat prima beție a lui Ticu. Următoarele n-au mai stârnit mirarea nimănui – ce să iasă din doi părinți care-l făcuseră la beție? Maică-sa dregea și ciorba cu un pic de țuică, să nu strice tradiția familiei.

Păruiala casnică era și ea nelipsită, dar absolut necesară pentru ca femeia să nu uite unde îi era locul. Cu glasul sugrumat de spaimă, Ticu îl implora pe taică-su să n-o mai bată și, deseori, devenea scut în calea pumnilor plecați cu nemiluita.

În ajun de Crăciun ăl bătrân s-a stins. Ca o lumânare, lăsând în urmă miros greu de mort îmbibat în alcool, de nimeni plâns și uitat rapid ca un nimic ce fusese.

– Ticule, mamă, de acum nu ne avem decât unul pe altul. Să n-o iei pe drumul lui tac-tu, că te fac bucăți și te arunc la câini.

Nici ea nu credea ce spunea. Ăsta mic plecase pe calea bețivilor din fragedă pruncie. Ce așteptări să ai? În scurtă vreme, biata femeie era mai bătută ca un covor. Ticu se apropia de majorat, astfel că faptele lui riscau să aibă urmări penale:

– Băiete, bagă-ți mințile în cap, că mâine-poimâine te leg în cătușe, îl avertizase șeful de post. Mergi la oraș, fă-ți un rost, ia-ți o muiere. Așa nu se mai poate. Ai rupt oasele maică-tii.

Atât i-a trebuit. Cum nu se gândise la asta? Avea un văr în București, cu un service auto în Berceni. L-a sunat și treburile s-au legat rapid. Peste 2 săptămâni își lăsa mama în tinda casei, cu ochii vineți și umflați de plâns. Ticu îi vânduse și ultimul petic de pământ, ca să aibă bani de drum și de chirie. Măcar de s-ar pricopsi la oraș.

-Taci, fă, nu mai plânge, că mă faci de râsu’ lumii. Taci, n-auzi ? – Dumnezeu să fie cu tine, Ticule! și l-a petrecut cu privirea până când a dispărut pe șoseaua neasfaltată și prăfuită.

Nu mai călătorise niciodată cu trenul și privea stingher pe marginea peronului așteptând să-l invite cineva înăuntru. –

Urci sau faci umbră? l-a întrebat o fată cu părul roșu și blugi strâmți.

– Păi pot să urc așa? – Ia încearcă! Sau lasă-i pe ăia care se pricep. Fata l-a împins ușor și a trecut pe lângă el.

rootstireaActualitate/EsentialInvitaţii evz
Gândurile îi erau veșnic destrămate și rareori îl vedeai rostind mai mult de 20 de cuvinte. Prin nu știu ce minune a sorții reușise să aibă o iubită, că, vorba aia, au și bețivii Dumnezeul lor. Că nu rezistaseră împreună mai mult de 7 luni, e un detaliu neimportant. Ce...

Preluat de la EVZ