Profesori implicați în „Mafia diplomelor” de la universitățile „Vasile Goldiș” și „Aurel Vlaicu”, din Arad au ajuns în arest, după ce procurorul de la Parchetul General a dispus reținerea a șase persoane, pentru 24 de ore. Alte nouă persoane, printre care și studenți arabi, sunt cercetate sub control judiciar.

Peste 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice au ridicat, ieri, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, în urma celor peste 100 de percheziții efectuate la cadre didactice, studenți și la alte persoane din cadrul unor instituții de învățământ, implicate în promovări fraduloase de examene, transmite Poliția Română. Față de 15 persoane au fost dispuse măsuri restrictive de libertate.

Pana în acest moment, șase persoane au fost reținute și urmează să fie prezentate instanței, cu propunere de arestare preventivă, iar față de alte 9 s-a dispus măsura controlului judiciar.

Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit că, printre cei reținuți se numără Olga Moldovan, profesor universitar și doctor în psihologie de la Facultatea de Științe ale Educației,Psihologie și Asistență Socială, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”. Au mai fost reținuți, de asemenea, janos Vincze, de la Universitatea „Vasile Goldiș”, Lucian Păușan, Orășan I. și Orășan V., precum și Bogdan Torcea, IT la Universitatea „Vasile Goldiș”.

Din anchetă a reieșit că, în cadrul celor două instituții de învățământ superior, s-au creat adevărate rețele de tip mafiot din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum IT-iști, dar și foști absolvenți care aveau rolul de a intermedia traseul banilor de la studenți la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor.

De asemenea, în acest mecanism, studenți străini care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, au devenit, la rândul lor, intermediari pentru alți colegi.

În anumite cazuri, banii oferiți în schimbul promovării examenelor erau lăsați la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relații de prietenie cu cadrele didactice.   

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Profesori implicați în „Mafia diplomelor” de la universitățile „Vasile Goldiș” și „Aurel Vlaicu”, din Arad au ajuns în arest, după ce procurorul de la Parchetul General a dispus reținerea a șase persoane, pentru 24 de ore. Alte nouă persoane, printre care și studenți arabi, sunt cercetate sub control judiciar. Peste...

Preluat de la EVZ