Demonstrația de protest vine în contextul îngrijorărilor în rândul partidelor de opoziție, al organizațiilor pentru drepturile omului și al aliaților occidentali, pentru că Erdogan folosește măsurile de după lovitura de stat eșuată pentru a reduce la tăcere toți dizidenții.

Membri ai partidul secularist Partidul Popular Republican (CHP) au declarat că schimbările planificate – printre care  scurtarea timpulului alocat dezbaterii unor proiecte și pedepsirea parlamentarilor care fac „referiri ilegale” la regiunilekurde ale Turciei, în Parlamen –  vor limita libertatea de expresie.

Dezbaterile parlamentare pe marginea proiectelor de lege vor fi limitate la 14 minute, în scădere față de 40 de minute până acum. Discuțiile procedurale vor fi limitate la 12 minute.

Potriviti schimbărilor, legislatorii pot vota să interzică prezența unor colegi parlamentari, timp de trei sesiuni, dacă ei folosesc expresii precum „Kurdistan” sau „provincii kurde”.

Membri ai opoziției pro-kurde, HDP, folosesc frecvent referirile la sud-estul țării, zonă majoritar kurdă, înfuriind naționaliștii turci.

„Ca răspuns la reducerea la tăcere a vocii opoziției, grupul CHP nu pleacă din Parlament în această seară”, a spus vicepreședintele Ozgur Ozel, după ce majoritatea propunerilor au fost aprobate de AKP și naționaliștii aliați, miercuri seara.

„Obiectivul lor este să-l întărească pe președintele Erdogan și să destabilizeze Parlamentul”, a spus Ozel pentru Reuters, promițând să conteste reforma la Curtea Constituțională.

Partidul pro-kurd HDP susține protestul CHP.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Demonstrația de protest vine în contextul îngrijorărilor în rândul partidelor de opoziție, al organizațiilor pentru drepturile omului și al aliaților occidentali, pentru că Erdogan folosește măsurile de după lovitura de stat eșuată pentru a reduce la tăcere toți dizidenții.Membri ai partidul secularist Partidul Popular Republican (CHP) au declarat că...

Preluat de la EVZ