Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor putea beneficia de îngrijire și la domiciliul unui asistent personal profesionist, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de joi, anunță Ministerul Muncii.

Hotărârea reglementează modalitatea prin care o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de îngrijirea unui asistent personal profesionist. Astfel, persoana respectivă sau reprezentantul legal al acesteia înaintează o cerere către serviciul public de asistență socială din subordinea autorității administrației publice locale în a cărei rază are domiciliul/reședința persoana cu handicap sau către un furnizor public/privat de servicii sociale, acreditat în condițiile legii.

Adultul cu handicap grav sau accentuat beneficiar de servicii în centre rezidențiale pentru persoane cu handicap adresează cererea către conducerea instituției respective.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului poate acorda asistent personal profesionist pentru o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat, și din oficiu.

Asistentul maternal care are în plasament un copil cu handicap grav sau accentuat poate opta să devină asistent personal profesionist pentru copilul devenit tânăr.

Hotărârea stabilește și modalitățile de evaluare a îndeplinirii condițiilor necesare pentru atestare. Astfel, vor fi avute în vedere elementele sociale și medicale ale capacității solicitantului, determinate prin interviuri luate acestuia, vizite la domiciliul sau interviuri luate persoanelor cu care solicitantul locuiește și alte investigații suplimentare.

Din echipa care realizează evaluarea îndeplinirii condițiilor necesare pentru atestare fac parte cel puțin un asistent social și un psiholog.

Activitatea asistentului personal profesionist se desfășoară în baza unui contract individual de muncă încheiat pe perioada corespunzătoare valabilității atestatului.

Contractul se încheie cu DGASPC sau cu furnizorii privați de servicii sociale.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/ministerul-muncii-cei-cu-handicap-grav-vor-putea-fi-ingrijiti-si-la-domiciliu-de-catre-un-asistent-40519.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/ministerul-muncii-cei-cu-handicap-grav-vor-putea-fi-ingrijiti-si-la-domiciliu-de-catre-un-asistent-40519-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv