Acordul convenit în urmă cu două săptămâni, de către Donald Trump și Vladimir Putin cu privire la încetarea focului în nord-vestul Siriei nu reușește să limiteze prezența activă a Iranului din regiune și ignoră realitățile din Siria în contextual în care Hezbollahul dorește că președintele Bashar al –Assad să își consolideze regimul, scrie Jerusalem Post.

Israelul a avertizat încă din toamna trecută despre puternică influență  lăsată de iranieni în Siria și Irak. Primul Ministru Benjamin Netanyahu a prezis că acordul convenit de SUA și Rusia  va reprezenta o amenințare pe termen lung la granița de nord a Israelului, prin cimentarea prezenței Teheranului acolo. Iranul dorește ca Assad să preia toată Siria și, prin extensie, să-și consolideze propria putere. Și nici  acceptarea termenilor acordului nu se încadrează în schema respectivă.

Deja prezența iraniană la granița Israelului este imposibil de contracarat. Doar la câțiva metri de gardul care separă Israelul de Liban de lângă Metulla, steaguri împodobite cu simboluri iraniene ale Hezbollah sunt expuse provocator pe partea libaneză a frontierei. Mesajul este clar. Iranul privește în jos Israelul din nord.

Între timp, forțele loiale regimului din Teheran se apropie de Israel din interiorul Siriei. Miliția Hashd al-Shaabi, susținută de Iran, a ajuns la un coridor strategic de-a lungul frontierei irakiene-siriene de lângă Sinjar, iar regimul sirian avansează simultan de-a lungul cealaltă parte a gardului lângă al-Tanf.  De fapt, acest lucru ar permite Iranului  să creeze un coridor între Iran și Liban, prin nordul Irakului și Siria.

Înființarea unei baze iraniene permanente în Siria reprezintă o amenințare directă și iminentă pentru Israel, punându-i în pericol o confruntare simultană cu  Hezbollah  din Liban și cu grupurile militare sprijinite de Iran în Siria.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Acordul convenit în urmă cu două săptămâni, de către Donald Trump și Vladimir Putin cu privire la încetarea focului în nord-vestul Siriei nu reușește să limiteze prezența activă a Iranului din regiune și ignoră realitățile din Siria în contextual în care Hezbollahul dorește că președintele Bashar al –Assad să...

Preluat de la EVZ