Un număr de 36 de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP și minoritățile naționale au depus în luna martie un proiect de modificare a legii de organizare a Curții de Conturi, principala instituție prin care statul verifică modul în care este cheltuit banul public. Proiectul se află la Senat, în calitate de cameră decizională și va intra în dezbatere în toamnă.

În premieră, proiectul introduce posibilitatea oricărei entități care lucrează cu bani publici să ceară Curții de Conturi o „opinie” înainte să folosească banii de la buget, opinie care poate să fie atacată în instanță. Inițiatorii spun că o asemenea măsură de prevenție este necesară pentru că legea nu este clară. „În numeroase cazuri, neregulile semnalate (de Curtea de Conturi, n.red.) nu au la bază intenții de fraudare a resurselor publice, ci sunt cauzate de complexitatea și ambiguitățile legislației și procedurilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Certificat de bună purtare

Potrivit propunerii, Curtea de Conturi va fi obligată, dacă i se cere o opinie, să răspundă, în scris, în maximum 30 de zile. Entitatea auditată poate contesta opinia în instanță, în termen de 10 zile de la primirea ei, iar instanța judecătorească specializată se pronunță asupra contestației în termen de 10 zile de la data înregistrării, menținând ori anulând, în tot sau în parte, opinia Curții de Conturi.

Ceea ce propune, de fapt, proiectul este ca autoritățile să aibă garanția, înainte să aloce fonduri publice pentru diferite activități, că operațiunea este legală și că nu poate să fie trasă la răspundere penal, această garanție venind de la Curtea de Conturi și de la instanțele de judecată.

„Nu e pentru infractori”

Contactat de EVZ, inițiatorul proiectului, deputatul UDMR Marton Arpad, a spus că legea nu este menită să-i acopere pe infractori. “Curtea de Conturi joacă un rol câteodată chiar perfid, de oameni care împiedică și chiar pedepsesc. Sunt situații în care unele autorități întreabă ce trebuie să facă, ca să nu fie pedepsite și Curtea de Conturi nu spune. Eu cred că este de bun-simț și nu este o lege de scăpare a anumitor infractori. În acest stat, de 4-5 ani, e blocaj total pe investiții. Avem ANI, DNA, Curtea de Conturi, ANAF, dar și altele, care blochează tot, orice faci nu e bine și ești pedepsit”, a declarat UDMR-istul.

Slăbirea funcției de control?

Proiectul a fost desființat de Consiliul Legislativ, care într-un aviz negativ atrage atenția că în Constituție se stipulează doar funcția de control a Curții de Conturi, iar proiectul de lege „diminuează” acest rol. Potrivit Constituției, „Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public”. Pe de altă parte, Marton Arpad a spus EVZ că funcția de consiliere nu este interzisă în Constituție.

Blocaj total

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Un număr de 36 de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP și minoritățile naționale au depus în luna martie un proiect de modificare a legii de organizare a Curții de Conturi, principala instituție prin care statul verifică modul în care este cheltuit banul public. Proiectul se află...

Preluat de la EVZ