Circa 24 de conturi de Facebook au fost create pentru a desfășura acțiuni de supraveghere a oficialilor din campania lui Macron și a altor apropiați ai fostului finanțist de centru, transformat în poitician și ajuns președinte al Franței, care încerca s-o învingă pe Marine le Pen și alți contracandidați în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Facebook a anunțat, în aprilie, că a luat măsuri împotriva conturilor false care răspîndesc informații false despre alegerile franceze.

Dar efortul privind infiltrarea conturilor de pe rețelele sociale, ale celor din jurul lui Macron, nu a mai fost dezvăluit până acum.

Rusia a negat în mod repetat interferența în alegerile franceze, prin intermediul unor hackeri care au intrat în căsuțele de mail și au furat documente.

Serviciile secrete americane au declarat pentru Reuters, în mai, că hackeri care au legături cu guvernul rus au fost implicați în aceste acțiuni, dar nu au suficiente dovezi că mișcarea a fost comandată de Kremlin.

Facebook a confirmat, pentru Reuters, că a detectat conturi de spionaj în Franța și le-a dezactivat. A anunțat metode îmbunătățite de a detecta astfel de conturi automat, dar și eforturi umane crescute pentru a depista atacuri sofisticate.

Oficialii companiei i-au informat pe membri ai comisiei din Congres despre acest lucru.

Persoane care au participat la discuții au spus că numărul conturilor de Fb suspendate în Franța pentru propagandă sau spam, legată și de alegeri, a ajuns la 70.000, în creștere de la 30.000 de conturi închise de Facebook în luna aprilie.

Campania de spionaj a inclus agenți ruși, care se dădeau drept prieteni ai prietenilor lui Macron și ai asociaților lui, care voiau să afle informații personale din partea lor, conform congressmanului american și al celorlalți doi martori citați de Reuters.

Angajații Facebook au observat eforturile, în timpul primei runde a alegerilor prezidențiale, urmârindu-i cum folosesc instrumente utilizate în trecut de serviciul secret rusesc GRU.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Circa 24 de conturi de Facebook au fost create pentru a desfășura acțiuni de supraveghere a oficialilor din campania lui Macron și a altor apropiați ai fostului finanțist de centru, transformat în poitician și ajuns președinte al Franței, care încerca s-o învingă pe Marine le Pen și alți contracandidați...

Preluat de la EVZ