O grupare infracțională condusă de un român a fost oprită sâmbătă, de către Poliție, în timp ce exploata un grup de 59 de persoane, în localitatea Las Pedroñeras, provincia Cuenca, conform publicației spaniole 20minutos.com, citată de inforoes.com

Se pare că în grupul exploatat se aflau și 39 de români. Oamenii erau sezonieri, folosiți la cules de usturoi, și erau tratați ca niște sclavi. Erau prost plătiți, locuiau în condiții mizere și erau suprasolicitați, neavând orar de odihnă decât câteva ore.

Unele victime au declarat că după ce că lucrau sub un soare arzător, nu li se permitea nici să bea apă. Dacă îndrăzneau să comenteze, erau amenințați că vor fi lăsați pe câmp.

Operațiunea desfășurată de către Poliția spaniolă în colaborare cu Poliția română s-a soldat cu reținerea a cinci persoane, de naționalitate română și marocană. În arestul poliției a rămas doar capul grupului infracțional, un român. Celălalte patru persoane urmând să fie judecate în libertate.

José Manuel Tortosa, primarul localității Las Pedroñeras, a negat că ar fi existat un astfel de grup exploatat și a spus că este „o snoavă inventată de presă, în căutare de senzațional”.

Chiar și-a lăudat localitatea, dând-o exemplu pentru cei care sunt în căutare de lucru.

Primarul a ținut să precizeze că ”singura persoană arestată în cazul celor 59 de persoane exploatate este un român”.

Federația Sindicatelor de Muncitori din Spania (CCOO) a calificat declarațiile primarului ca fiind „rușinoase, prostești și iresponsabile”.

„Trebuie să înțelegem că minimalizarea unui caz în care vorbim despre exploatarea de persoane este o gravă eroare și o lipsă de respect pentru activitatea Inspectoratului teritorial de Muncă. Domnul José Manuel Tortosa ar trebui să știe că este insultător să vezi cum un politician banalizează astfel de întâmplări”, a afirmă Pedro Lucas, responsabil CCOO Cuenca.

Lucas spune că „cel mai grav mi se pare faptul că primarul califică mediatizarea acestor fapte ca fiind o momeală a presei, pentru a-și atrage cititorii. Nu mă mai surprinde nimic din ceea ce vine din partea acestui individ, știm că în fiecare an pe timpul campaniei de recoltarea a usturoiului, Tortosa se face că nu vede ceea ce se întâmplă, nu s-a deranjat niciodată să ia vreo măsură pentru a stopa aceste probleme”.

rootstireaActualitate/EsentialSocial
O grupare infracțională condusă de un român a fost oprită sâmbătă, de către Poliție, în timp ce exploata un grup de 59 de persoane, în localitatea Las Pedroñeras, provincia Cuenca, conform publicației spaniole 20minutos.com, citată de inforoes.comSe pare că în grupul exploatat se aflau și 39 de români. Oamenii...

Preluat de la EVZ