Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a propus schimbarea conducerii direcțiilor de sănătate publică din județele Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, rata de vaccinare în aceste zone fiind sub 50%, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

Potrivit Raportului privind Programul Național de Vaccinare, publicat miercuri de Ministerul Sănătății, cinci direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală, rata de vaccinare la nivel județean fiind, în aceste cazuri, sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat.

Este vorba despre județele Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov.

Prin urmare, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți sănătate publică ai direcțiilor de sănătate publică din aceste cinci județe, iar în cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.

Astfel, potrivit raportului, conform datelor CNSCBT, de la debutul epidemiei de rujeolă, respectiv februarie 2016, numărul total de cazuri confirmate în România, raportate până la data de 21 iulie 2017, este de 8.246, din care 32 de decese. Cele 32 de decese au fost înregistrate: opt — în județul Timiș, șase — în Arad, șapte — în Dolj, trei — în Caraș Severin, câte unul — în Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și București. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe.

De asemenea, în document, Ministerul Sănătății arată că mortalitatea înregistrată este de 4 la 1.000 de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, respectiv de 1-2 la 1.000. Potrivit MS, s-a ajuns în această situație din cauza scăderii continue a acoperirii vaccinale în ultimii 10 ani.

Totodată, se precizează că principalele trei cauze ale nevaccinării au fost, în ordine, faptul că părinții au fost chemați cu copiii la vaccinare, dar nu s-au prezentat, refuzul părinților de a-și vaccina copiii, iar cea de-a treia cauză enumerată este faptul că nu a existat vaccin disponibil.

În ceea ce privește stadiul achizițiilor de vaccinuri, Ministerul Sănătății precizează, în raportul înaintat premierului, că vaccinul hepatitic B pediatric, care trebuie administrat la 48-72 de ore de la naștere, are un necesar anual de 180 000 de doze, numărul copiilor nevaccinați la data de 30 iunie 2017 fiind de 27.682.

Referitor la vaccinul BCG, care se administrează la naștere, numărul copiilor nevaccinați până pe 30 iunie este de 12.156, iar în ceea ce 
privește vaccinul hexavalent, care se administrează în trei doze la vârsta de 2, 4 și 11 luni, 87.330 de copii sunt restanțieri cu vaccinarea, cu una sau mai multe doze.

Referitor la vaccinul tetravalent, vaccin care se administrează la vârsta de 6 ani, numărul copiilor nevaccinați la data de 30 iunie depășește 116.000, iar vaccinul ROR, care se administrează la un an și 5 ani, numărul copiilor nevaccinați este de 190.104.

Totodată, potrivit raportului, au fost identificate toate localitățile, pentru fiecare județ în parte, cu populație aflată la risc de îmbolnăvire prin rujeolă, rezultatele arătând un număr de 2.277 de localități care nu au medic de familie, cu acoperire vaccinală sub 95% și populație de etnie rromă.

Pentru fiecare localitate identificată la risc, au fost catagrafiați copiii care încă nu au fost vaccinați împotriva rujeolei din grupele de vârstă 9-11 luni și 1-9 ani.

Astfel, totalul copiilor între 9 luni și 9 ani nevaccinați este de 224.202, dintre care sunt 30.706 de copii între 9-11 luni din două categorii: 25.026- înscriși la un medic de familie și 5.680 – neînscriși la un medic de familie și 194.496 de copii cu vârsta între 1-9 ani, la fel din două categorii: 155.727- înscriși la un medic de familie și 37.769, neînscriși la un medic de familie.

Pentru fiecare localitate cu risc, au fost identificate locații pentru înființarea de centre de vaccinare, la nivel național urmând a fi organizate 964 de astfel de centre, care vor fi deservite de 1.929 de medici și 2.080 de asistenți medicali.

În concluzia raportului, se arată că Ministerul Sănătății consideră necesară promovarea legii vaccinării și reorganizarea întregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare.

Deciziile vin după ce, miercuri, ministrul Sănătății a avut o întâlnire cu premierul Mihai Tudose. Liderul de la Palatul Victoria a declarat că nu îl demite zilele acestea pe ministrul Sănătății Florian Bodog.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/ministrul-sanatatii-schimba-conducerile-directiilor-de-sanatate-publica-din-cinci-judete-40482.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/ministrul-sanatatii-schimba-conducerile-directiilor-de-sanatate-publica-din-cinci-judete-40482-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv