România intenționează să cumpere încă 36 de avioane multirol până în 2022, care să completeze actuala flotă de F-16 cumpărate din Portugalia, a declarat astăzi ministrul apărării, Adrian Țuțuianu.

„Ne ducem cu încă 36. Procedura o vom derula anul acesta și o vom demara din 2018 până în 2022”, a precizat ministrul.

România are deja o flotă de nouă avioane F-16, cumpărate din Portugalia la mâna a doua și mai așteaptă încă trei, anul acesta.

Ministrul nu a spus ce fel de avioane vor fi următoarele 36. „Vom găsi modalitatea cea mai bună preț-calitate. Avem nevoie de avioane care să ne asigure îndeplinirea obligațiilor în cadrul NATO”, a arătat Țuțuianu.

Și săptămâna trecută ministrul apărării menționa intenția de a mai achiziționa 36 de avioane multirol.

„La momentul acesta avem nouă avioane F-16 pe care le utilizăm. Trei vor veni în perioada august — septembrie, deci vom avea 12. Intenția noastră ca parte a planului de înzestrare a Forțelor Aeriene este să achiziționăm în următorii patru — cinci ani încă 36 de avioane cu performanțe ridicate. Detaliile tehnice sunt în lucru. (…) De asemenea, avem un program de reabilitare, de aducere la zi a avioanelor pentru școală și antrenamente”, arăta Adrian Țuțuianu, citat de Agerpres.

În 2010, Pentagonul a dat undă verde ca România să primească 48 de avioane F16. Costau însă mult mai mult decât statul român își putea permite: 4,5 miliarde de euro. Apoi, numărul avioanelor a scăzut la 24, iar în cele din urmă României i-a fost oferită soluția de a cumpăra avioane de război aflate deja în uz (F-16).

Tot săptămâna trecută, ministrul apărării naționale spunea că va avea „o discuție foarte aplicată” cu președintele Klaus Iohannis pe tema înzestrării armatei, în condițiile în care la ultima ședință CSAT, din 4 iulie, a fost retras de pe ordinea de zi planului de înzestrare a armatei.

„Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea pentru a da consistență și în cifre, și ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut și, atunci când domnul președinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, a spus, miercuri, ministrul apărării.

Lista de cumpărături a Armatei

Adrian Țuțuianu a mai spus că programul de înzestrare a armatei vizează opt proiecte majore în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziția de corvete multifuncționale, sisteme de instalații mobile de lansare rachetă antinavă, modernizarea mașinilor de luptă MLI 84 M, transportor blindat pentru trupe 8×8 și 4×4, sisteme C4I cu capabilități de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

Ministrul Apărării a precizat că, anul acesta, MApN va achiziționa 30 de autobuze și 70 de microbuze pentru nevoile „presante” ale Armatei.

„Vom decide în aceste zile dacă putem face o achiziție directă de camioane pentru transportul trupelor sau dacă vom proceda la o achiziție publică într-o procedură care să fie simplificată. Am făcut un calcul, ne-ar trebui circa 200 de zile ca să putem să finalizăm procedura în condițiile în care nu am avea probleme majore cu contestațiile”, a ținut să precizeze Adrian Țuțuianu.

În privința achiziției sistemelor de rachete Patriot, România ar putea plăti în luna noiembrie o primă tranșă din cele aproape patru miliarde de euro de care e nevoie pentru cumpărarea celor șapte sisteme de rachete Patriot. E declarația ministrului apărării, Adrian Tuțuianu, iar informația a fost confirmată și de premierul Mihai Tudose.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/romania-vrea-sa-cumpere-inca-36-de-avioane-multirol-lista-de-achizitii-a-armatei-40475.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/romania-vrea-sa-cumpere-inca-36-de-avioane-multirol-lista-de-achizitii-a-armatei-40475-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv