Cartea vorbește despre eroismul unor tineri evrei germani care au fugit din Germania nazistă, la începutul anilor 1930, când Hitler a venit la putere și s-au întors în Europa ca membri ai unui grup de elită al armatei americane, numit Ritchie Boys.

Povestea este relatată pe scurt de cotidianul britanic Daily Mail, care a dezvăluit cum au devenit tinerii evrei nemți anchetatori bine pregătiți și extrem de inteligenți, care interogau prizonieri de război, fiind „arma secretă” a războiului împotriva lui Hitler.

Fii și soldați

„În timpul războiului, zeci de mii de prizonieri din rândul soldaților celui de-al Treilea Reich au fost interogați de aceste echipe de evrei nemți. Un raport clasificat, al armatei, la finalul războiului, arăta că aproape 60% din informațiile credibile adunate în Europa veneau de la Ritchie Boys”, explică autorul cărții „Fii și soldați: Povestea nespusă a evreilor care au scăpat de naziști și s-au întors cu armata SUA să lupte contra lui Hitler”, Bruce Henderson.

„Luptam într-un război american și luptam într- un război extrem de personal. Eram implicați cu fiecare fibră a ființei. Munceam mai greu decât ne putea obliga cineva. Eram cruciați. Acela era războiul nostru”, a mărturisit unul dintre Ritchie Boys, Günther „Guy” Stern.

Exodul tinerilor a început în noiembrie 1938, în Noaptea de Cristal, când Hitler a ordonat trupelor naziste să percheziționeze și să distrugă casele evreilor, afacerile lor și sinagogile.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/evrei-ritchie-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/evrei-ritchie-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Cartea vorbește despre eroismul unor tineri evrei germani care au fugit din Germania nazistă, la începutul anilor 1930, când Hitler a venit la putere și s-au întors în Europa ca membri ai unui grup de elită al armatei americane, numit Ritchie Boys. Povestea este relatată pe scurt de cotidianul britanic...

Preluat de la EVZ