Comisia Europeană a avertizat, miercuri, autoritățile poloneze să nu aplice nicio măsură pentru înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă, în caz contrar Blocul comunitar fiind pregătit să inițieze demersul pentru suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în UE, relatează agenția Reuters.

“Comisia și-a motivat îngrijorarea profundă cu privire la reforma planificată a sistemului judiciar din Polonia, în cadrul unei recomandări privind statul de drept adresată autorităților poloneze. În evaluarea Comisiei, această reformă amplifică amenințarea sistemică la adresa statului de drept din Polonia, deja identificată în procedura inițiată de Comisie în ianuarie 2016. Comisia solicită autorităților poloneze să rezolve aceste probleme în termen de o lună. Comisia solicită în mod special autorităților poloneze să nu ia nicio măsură de înlăturare sau de forțare a pensionării judecătorilor Curții Supreme. În cazul în care se adoptă o astfel de măsură, Comisia este pregătită să declanșeze imediat procedura Articolul 7”, se arată într-un comunicat al instituției europene.

În cazul unei astfel de inițiative de sancționare, majoritatea statelor membre UE ar trebui să fie de acord și să traseze o serie de obiective de îndeplinit pentru Polonia. Abia după ce guvernul polonez refuză să aplice recomandările Blocului comunitar, pot fi declanșate procedurile de suspendare a dreptului de vot.

Totodată, Comisia Europeană a decis să lanseze procedurile de infringement împotriva Poloniei pentru încălcarea legislației UE. Într-o scrisoare care urmează să fie publicată, Comisia “își prezintă îngrijorarea că independența instanțelor poloneze va fi subminată dacă ministrul Justițiie va primi puterea discreționară de a prelungi mandatele judecătorilor care au atins vârsta de pensionare, precum și de a concedia și numi președinții Curții”.

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a salutat decizia președintelui polonez Andrzej Duda de a respinge două proiecte de lege privind reformarea sistemului judiciar. Totuși, Timmermans a precizat că alte proiecte de lege aprobate de către președinte sporesc amenințarea asupra statului de drept în Polonia.

“Este timpul să restabiliți independența Tribunalului Constituțional și să retrageți legile care reformează sistemul judiciar sau să le aliniați la Constituția poloneză și la standardele europene privind independența judecătorească. Comisia rămâne deschisă la dialog cu autoritățile poloneze și salutăm orice pas pentru rectificarea acestor legi în conformitate cu recomandările noastre”, a spus Timmermans.

Președintele Poloniei a precizat că sistemul judiciar al țării trebuie reformat, dar schimbările propuse de către parlamentari riscă să creeze un sistem opresiv, iar protestele din ultimele zile au arătat că noile legi ar diviza societatea. Totodată, Duda a subliniat că nu există o tradiție în Polonia ca procurorul general să aibă puteri atât de mari.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/polonia-ar-putea-ramane-fara-drept-de-vot-in-uniunea-europeana-40464.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/polonia-ar-putea-ramane-fara-drept-de-vot-in-uniunea-europeana-40464-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv