UPDATE 3. Polițiștii și procurorii de la Parchetul General, care au efectuat cele peste 100 de percheziții în dosarul „Mafiei Diplomelor”, la universitățile „Vasile Goldiș” și„ Aurel Vlaicu” au găsit, miercuri, până în orele prânzului, aproape 300.000 de euro, bani susceptibili a proven din șpăgi. Surse apropiate anchetei au relatat pentru EVZ că numai cu ocazia percheziției la medical timișorean Emil Urtilă, profesor de Chirurgie Maxilo – Facială la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad, s-au găsit 200.000 de euro. „Nu am de ce să mă tem pentru că toate veniturile pe care le am, și sunt multe, am și chirii, am avut și contracte de cercetare medicală plătite bine din afară sunt justificare. Am justificare pentru tot ce am realizat. Nu din asta trăiesc (n.r. activitatea didactică). Am o firmă privată care încasează bani, operez cazuri de malformații congenitale grave care nu se operează în altă parte, motiv pentru care sunt și centrul international și o astfel de intervenție costă peste 2.000 de euro. Fac și intervenții de chirurgie plastică și totul se plătește în mii de euro”, a declarat chirurgul timișorean, citat de presa locală. Emil Urtilă este unul dintre cei mai renumiți specialiști români în chirurgie maxilo – facială, el fiind cel care a înființat primul Centru național de excelență pentru chirurgia malformațiilor feței.

„Decanul a cerut să dau note de trecere”

În exclusivitate pentru EVZ profesorul Urtilă a dezvăluit cum mergeau lucrurile în Universitatea „Vasile Goldiș”, unde el preda cu contract de colaborare de 12 ani. „În această sesiune s-au făcut presiuni uluitoare asuprea mea, să trec studenții. Sunau ei, sunau apropiații lor, și lansau propuneri, dissimulate după nevoia unui consult medical. Era bine dacă telefoanele astea ar fi fost ascultate! Eu le recomandam tinerilor să meargă la alte cabinete. Apoi a venit sesiunea și nu a avut niciun profesor așa mulți căzuți ca mine. Au venit la reexaminări și la re-reexaminări, peste 30 de studenți. În final, am primit această recomandare din partea conducerii facultății, ca acești studenți să fie trecuți. Nu e normal să termine facultatea oameni care nu vorbesc nici măcar limba română. M-am gândit că  e vorba la mijloc de interese materiale”, a declarant prof.univ.dr. Emil Urtilă. La insistențele EVZ, prof. Urtilă a admis că cel care i-a cerut să dea note de trecere studenților străini total nepregătiți a fost chiar decanul facultății de medicină. „Ne-am întâlnit și mi-a cerut asta”, a mai relatat pentru EVZ doctorul Emil Urtilă.

Mita plasată prin case de schimb valutar

Investigațiile au scos la iveală faptul că banii oferiți de studenți în schimbul promovării examenelor erau lăsați la anumite case de schimb valutar. Medicii șpăgari erau prieteni cu patronii acestora.
Cadrele didactice au pretins și primit bani și cadouri de la studenți pentru a le oferi lucrări de licență deja elaborate ori pentru promovarea unor examene.
Reacție universitară: ”Regretăm suspiciunea care planează asupra unor cadre”

Conducerea Universității „Aurel Vlaicu” a transmis un comunicat de presă cu privire la perchezițiile derulate de Parchetul  General.
„Suntem convinşi că organele judiciare îşi vor face datoria cu profesionalism şi ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru elucidarea faptelor. Regretăm suspiciunea care planează asupra unor cadre didactice din universitatea noastră, dar suntem convinşi  că cei găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor. Vrem să asigurăm opinia publică de faptul că Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad condamnă orice fel de acte de corupţie şi va fi întotdeauna un partener al organelor judiciare pentru eliminarea oricăror suspiciuni  legate de universitatea noastră”, se arată în comunicat.

UPDATE 2.  Ministrul Educației Liviu Pop a reacționat după ce peste 100 de percheziţii au avut loc, miercuri, la cadre didactice şi studenţi de la două universităţi, suspectaţi de fapte de corupţie într-un dosar denumit generic `Diplome de licenţă fără studii”.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
UPDATE 3. Polițiștii și procurorii de la Parchetul General, care au efectuat cele peste 100 de percheziții în dosarul „Mafiei Diplomelor”, la universitățile „Vasile Goldiș” și„ Aurel Vlaicu” au găsit, miercuri, până în orele prânzului, aproape 300.000 de euro, bani susceptibili a proven din șpăgi. Surse apropiate anchetei au...

Preluat de la EVZ