O meta-analiză care a reunit mai multe studii a demonstrat că numărul spermatozoizilor bărbaților din America, Europa, Australia și Noua Zeelandă a scăzut în ultimele decenii, iar această tendință continuă, ambele concluzii indicând un posibil declin al stării de sănătate și al fertilității.

“Acest studiu reprezintă un urgent semnal de alarmă pentru oamenii de știință și autoritățile din domeniul sanitar din lumea întreagă pentru a cerceta cauzele actualei scăderi bruște a numărului de spermatozoizi”, a declarat Hagai Levine, co-lider al studiului realizat la Hadassah Braun School of Public Health and Community Medicine din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim.

Analiza nu a explorat motivele acestui declin, însă potrivit oamenilor de știință scăderea numărului de spermatozoizi a fost asociată anterior cu diverși factori precum expunerea la anumite substanțe chimice și pesticide, fumatul, stresul și obezitatea.

Aceste concluzii sugerează gradul în care calitatea spermei poate reflecta impactul stilului de viață modern asupra sănătății bărbaților și acționează ca un “canar într-o mină de cărbuni” semnalând riscuri și mai mari asupra sănătății, susțin cercetătorii.

Împreună cu o echipă de oameni de știință din Statele Unite, Brazilia, Danemarca, Israel și Spania, Levine a cercetat și a comparat rezultatele a 185 de studii cu privire la numărul de spermatozoizi, desfășurate în perioada 1973 — 2011, realizând ulterior o așa-numită analiză prin meta-regresie.

Concluziile, publicate în jurnalul “Human Reproduction Update”, indică un declin de 52,4% a concentrației spermei și o scădere de 59,3% a numărului total de spermatozoizi în rândul bărbaților din America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă. Prima reprezintă concentrația de material seminal din timpul unei ejaculări, iar cea de-a doua este un indicator al concentrației spermei înmulțită cu volumul.

În cazul în care această tendință se menține, specia noastră ar putea dispărea, susține doctor Levine. “Dacă nu facem schimbări legate de stilul de viață, mediul înconjurător și substanțele chimice la care ne expunem, sunt foarte îngrijorat cu privire la ce se va întâmpla în viitor. Până la urmă s-ar putea să ne confruntăm cu o problemă legată de reproducerea în general, aceasta putând însemna extincția speciei umane”, a declarat el pentru BBC.

În cazul bărbaților din America de Sud, Asia și Africa nu a fost identificat un declin semnificativ. Cercetătorii au notat, însă, că în aceste regiuni au fost realizate mult mai puține studii în acest sens.

Experții cărora li s-a cerut să comenteze acest studiu au declarat că este vorba despre o analiză cuprinzătoare și bine realizată. Potrivit lui Daniel Brison, specialist în embriologie și biologia celulelor stem din cadrul Universității Manchester din Marea Britanie, descoperirile au o “implicație majoră nu doar în ceea ce privește fertilitatea ci și sănătatea masculină și sănătatea publică în general”.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
O meta-analiză care a reunit mai multe studii a demonstrat că numărul spermatozoizilor bărbaților din America, Europa, Australia și Noua Zeelandă a scăzut în ultimele decenii, iar această tendință continuă, ambele concluzii indicând un posibil declin al stării de sănătate și al fertilității. 'Acest studiu reprezintă un urgent semnal de...

Preluat de la EVZ