Guvernul fostului prim-ministru Fuad Siniora din Beirut (Liban) a fost considerat unul dintre puținele succese ale proiectului de promovare a democrației al SUA din regiune. Drept urmare, au  fost puse presiuni asupra Israelului pentru a-și restrânge operațiunile speciale care aveau  legătură directă cu activitatea milițiilor pro-iraniene, Hezbollah, arată Jerusalempost.

Zece ani este o  perioadă lungă  de timp. Astăzi, punctul de vedere acceptat de oficialitățile  de la TelAviv este că distincția dintre Hezbollah și instituțiile și autoritățile statului libanez a dispărut.

Dar, în timp ce guvernul Libanului nu mai este un protejat de către  SUA și  Occident, poziția luată în capitalele occidentale cu privire la statul libanez și, în special,  la forțele sale armate rămâne în mod semnificativ diferită de cea luată la TelAviv. Forțele armate libaneze (LAF) continuă să fie un beneficiar major al ajutorului acordat de către SUA. Acest decalaj în percepții reflectă diferite preocupări de securitate  în regiune. Pentru Israel, modificarea acestei percepții în Occident înainte de următorul conflict cu Hezbollah este o sarcină strategică primordială.

Deci, care sunt faptele cazului?. Una dintre așteptările fundamentale ale unui stat funcțional este că acesta exercită un monopol asupra folosirii violenței în interiorul granițelor sale. Din acest punct de vedere, statul libanez a încetat să mai funcționeze cu ceva timp în urmă. După cum au demonstrat  evenimentele din 2006 și ulterior, Hezbollah și patronii săi ar putea opera o politică externă și militară independentă fără a solicita permisiunea autorităților oficiale din Beirut.

 În deceniul trecut, Hezbollah și aliații săi și-au absorbit progresiv instituțiile statului libanez.. Evenimentele din mai / iunie 2008 din Beirut au demonstrat în cele din urmă impotența Libanului de a se opune voinței milițiilor Hezbollah și aliaților săi.

Apoi, la nivel politic oficial, Hezbollah și aliații săi au împiedicat numirea unui președinte libanez timp de doi ani, înainte de a-și asigura ascensiunea propriului candidat /aliat, de atunci, Gen. Michel Aoun, în octombrie 2016. Pentru  o mai bună înțelegere, blocul  politic din 8 martie 2016, din care Hezbollah este parte, și-a asigurat opt ​​portofolii în cabinetul libanez de 17 persoane. Dintre acestea, două sunt direct în mâinile Hezbollah.
Deci, la nivelul conducerii politice, nu mai este posibil să se identifice locul în care începe guvernul libanez și  unde influența Hezbollahului  se încheie.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Guvernul fostului prim-ministru Fuad Siniora din Beirut (Liban) a fost considerat unul dintre puținele succese ale proiectului de promovare a democrației al SUA din regiune. Drept urmare, au  fost puse presiuni asupra Israelului pentru a-și restrânge operațiunile speciale care aveau  legătură directă cu activitatea milițiilor pro-iraniene, Hezbollah, arată Jerusalempost. Zece...

Preluat de la EVZ