Acesta demontează acuzaţiile magistratului clujean Cristian Danileţ conform cărora SIPA ar fi monitorizat viaţa intimă a magistraţilor şi spune că serviciul pe care l-a condus a documentat cazuri de mare corupţie, printre care şi ale magistraţilor. Dezvăluirile generalului produc automat şi noi întrebări pentru Monica Macovei şi Dan Tăpălagă: ce dosare de corupţie au văzut în cele șapte ore petrecute în arhiva SIPA în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2005 şi pe ce dosare a sesizat Monica Macovei procurorii în lupta anticorupţie pe care se laudă că a deschis-o.

Serviciul era preocupat de contracararea infl uenţei străine asupra magistraţilor

Imediat după publicarea datelor din „Raportul Predoiu” despre arhiva SIPA de către EVZ, a atras atenţia atitudinea cel puţin ciudată a magistratului clujean Cristian Danileţ. Acesta a fost printre puţinele voci care s-a opus desecretizării celebrei arhive. Motivul? El susţine că dosarele SIPA conţin detalii intime despre viaţa magistraţilor şi că lansarea lor în mediul public ar face mai mult rău decât bine justiţiei. De altfel, asta este o temă pe care Danileţ o susţine de mai mulţi ani.

De ce susţine Danileţ teza şantajării magistraţilor?

În 2010, într-un articol publicat de Lumea Justiţiei, Danileț spunea că „Unii magistrați erau monitorizați pe viața privată. Ce localuri frecventau, cu cine se întâlneau și chiar cu cine împărțeau viața intimă. Deși conform atribuțiilor sale, SIPA trebuia să se ocupe exclusiv de strângerea de informații care priveau corupția din sistem, în realitate serviciul strângea date de orice natură despre magistrați, avocați, grefieri, polițiști, oameni de afaceri”. Amintim faptul că Danileţ este acelaşi personaj care a susţinut la izbucnirea scandalului că el nu a pus mâna pe niciun dosar, ca mai apoi tot el să spună că a citit vreo 300 de note informative. Numai că, pe măsură ce toate elementele acestui puz zle numit SIPA ies la iveală, începem să înţelegem de unde vine precipitarea unuia dintre cei mai apropiaţi oameni ai Monicăi Macovei.

Cum l-a băgat clujeanul în zona penală pe Dan Tăpălagă

Ca o ironie a sorţii, din cauza precipitării din zilele după publicarea „raportului Predoiu”, Danileţ a reuşit să îl în probleme grave pe unul dintre coechipierii lui echipa Macove i , Dan Tăpălagă. Cum? În acele zile de mai în care se încurca în declaraţii, Danileţ a făcut o plângere penală la Parchet acuzând că EVZ a divulgat informaţii secrete. Numai că magistratul clujean nu a încurcat cu nimic ziarul nostru, care continuă să publice informaţii, ci a deschis o cutie a Pandorei din care a ieşit o mare problemă pentru Dan Tăpălagă. Parchetul şi Ministerul Justiţiei au început să facă cercetări şi aşa am aflat cu toţii că jurnalistul Tăpălagă a intrat ilegal în arhiva unui serviciu secret în noapte de 6 spre 7 ianuarie 2005.

Ministerul Justiţiei ne-a comunicat că jurnalistul a fost angajat în Ministerul Justiţiei abia în data de 17 ianuarie 2005, la 10 zile de incident. Ca ironia să fie maximă, cel care a deschis pista către această informaţie a fost chiar Tăpălagă, care a scris în luna mai, chiar înainte ca EVZ să publice această informaţie, că a intrat în arhiva SIPA împreună cu Monica Macovei. Dar de ce este atât de precipitată echipa Macovei în privinţa acestei arhive? Ne ajută să ridicăm vălul de pe secretele „Securităţii” Justiţiei unul dintre foştii ei directori.

Arhiva SIPA are dosarele opisate

Generalul în rezervă mai demontează, în declaraţiile date EVZ, o temă susţinută de Danileţ. În luna mai, acesta susţinea că în celebra arhivă dosarele nu erau organizate, fiind aruncate în dezordine. La câteva zile de la declaraţia lui, EVZ i-a demontat spusele, ziarul nostru aflând că arhiva avea un opis al dosarelor, pe care l-a primit inclusiv Monica Macovei. Acum, informaţiile noastre sunt confirmate şi de cel care a condus acest serviciu secret: „Subliniez faptul că orice control care va urma potrivit Hotărârii de Guvern, asigurându- se toate precauțiile legate de clasificarea informațiilor și accesul la date secrete de stat – va găsi în arhivă ordine, cele peste 5.000 de documente arhivistice cuprinse în registrele aferente, registrele de intrări-ieșiri ale documentelor, precum și agende ale ofițerilor, însemnări, note etc”.

Un general distruge povestea echipei Macovei

Generalul Marian Ureche, fostul şef al SIPA, desfiinţează însă argumentele lui Danileţ. Acesta ne-a explicat că „SIPA a cules, a dispus și a valorificat transmițând beneficiarilor date legate de marea corupţie. Potrivit competențelor date prin Legea 51 (a Siguranței Naționale), ca serviciu anticorupție, precum și potrivit celor precizate în HG 1065/25.X.2001, SIPA a obținut informații de maxim interes legate de ițele intime și încâlcite ale marii corupții, ale crimei organizate, ale traficului de droguri, ale traficului de persoane, ale conexiunilor lor transfrontaliere, despre activități suspecte de terorism, despre posibile acte de corupție din Ministerul de Interne. Toate aceste date au fost livrate imediat beneficiarilor: Ministerului Justiției, Procurorului General, Parchetului Național Anticorupție, serviciilor de informații, potrivit competențelor lor. Alte informații de valoare (circa 150 în cei trei ani) au fost prezentate Președintelui și Primului Ministru”. Practic, generalul Ureche distruge povestea lacrimogenă construită de echipa Macovei în ultimii 10 ani cum că SIPA a şantajat magistraţi prin dosare despre viaţa lor intimă.

O numire care a produs stupoare

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/03-danilet-evz-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/03-danilet-evz-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Acesta demontează acuzaţiile magistratului clujean Cristian Danileţ conform cărora SIPA ar fi monitorizat viaţa intimă a magistraţilor şi spune că serviciul pe care l-a condus a documentat cazuri de mare corupţie, printre care şi ale magistraţilor. Dezvăluirile generalului produc automat şi noi întrebări pentru Monica Macovei şi Dan Tăpălagă:...

Preluat de la EVZ