Noua carte de identitate va costa aproximativ 20 de euro, preț ce va fi suportat de cetățean, și ar putea fi disponibilă de anul viitor, aceasta având dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar, potrivit informațiilor prezentate într-o dezbatere publică ce are loc astăzi la sediul MAI.

În cadrul dezbaterii de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), s-a prezentat forma noii cărți de identitate, precizându-se că nu va fi obligatorie presechimbarea, în momentul apariției acesteia, anticipată să aibă loc în 2018.

În momentul în care cetățeanul va opta pentru noul document cu date biometrice, acesta va prelua și funcțiile cardului de sănătate, conform inițiatorilor proiectului. Noua carte de identitate va fi inscripționată față-verso, va conține data nașterii și semnătura olografă.

Cartea electronică de identitate va conține un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Va permite stocarea în condiții de siguranță a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială și, opțional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice”, s-a precizat în cadrul dezbaterii.

Referitor la impactul financiar, datele nu au fost încă structurate, costurile tehnologice urmând să fie stabilite după ce se va decide forma finală a documentului.

În acest moment putem spune că modificările actualei infrastructuri prezintă costuri care estimam că nu vor depăși un milion de euro. Acest cost se aplică la infrastructura centrală. La nivel național, totul depinde foarte mult de vechimea stațiilor și sistemelor de operare, cât de vechi sunt”, au explicat inițiatorii proiectului de schimbare a cărților de identitate.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/carti-de-identitate-noi-pentru-romani-cu-cip-uri-si-date-biometrice-cat-vor-costa-si-cand-intra-in-vigoare-40452.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/carti-de-identitate-noi-pentru-romani-cu-cip-uri-si-date-biometrice-cat-vor-costa-si-cand-intra-in-vigoare-40452-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv