„Este practic o somaţie către procurorul şef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituţie şi legile în vigoare şi concluzionând că îşi exercită practic dreptul în mod abuziv, neexistând nicio lege care să-l împiedice să facă lucrul acesta. De asemenea, suntem de acord că nu există nici o obligaţie stipulată de lege, dar în virtutea colaborării dintre instituţii, atât şi noi cât şi dânşii fiind instituţii publice şi având scopul comun aflarea adevărului, trebuie să conlucrăm împreună”, a precizat Oana Florea, citată de Agerpres

Ea a adăugat că în scrisoare vor fi demontate „punct cu punct” argumentele procurorului general din prima scrisoare, membrii comisiei invocând Constituţia României, articole din Codul de Procedură Penală şi legea 544/2001 privind regimul public al informaţiilor de interes public, precum şi deciziile CCR 411/2017 şi 428. 

„O concluzie este că nu există niciun text de lege care să interzică să pună la dispoziţia comisiei parlamentare de anchetă un dosar care a fost clasat, deoarece nu mai există cursul urmăririi penale despre care dânsul face referire acolo. Urmărirea penală s-a încheiat”, a precizat Florea.

Pe 14 iulie, Parchetul General a respins solicitarea iniţială a comisiei parlamentare de anchetă de punere la dispoziţie o copie a dosarului deschis în urma afirmaţiilor jurnalistului Dan Andronic şi care viza scrutinul.

„Astfel cum se menţionează şi în Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 45/1994 şi Decizia nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituţional, documentele deţinute de alte autorităţi publice decât Guvernul şi organele administraţiei publice – chiar şi în situaţia în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activităţii Comisiei parlamentare – nu pot fi transmise acesteia. In plus, Codul de procedură penală prevede în mod expres şi limitativ persoanele care au acces la dosar şi care pot obţine fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea”, este răspunsul din 14 iulie al Parchetului General.

În această cauză s-a dispus la 20 iulie clasarea, „întrucât faptele nu există în materialitatea lor”, mai menționează reprezentații Parchetului. 

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
„Este practic o somaţie către procurorul şef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituţie şi legile în vigoare şi concluzionând că îşi exercită practic dreptul în mod...

Preluat de la EVZ