Două avioane de vânătoare chineze au interceptat un avion de supraveghere al marinei militare a SUA, la sfârşitul săptămânii trecute, deasupra Mării Chinei de Est, transmite Reuters. 

Potrivit unor oficiali americani care au dorit să îşi păstreze anonimatul, avioanele chineze J-10, înarmate, s-au apropiat la aproximativ 90 de metri de cel american de tip EP-3.

Interceptarea avut loc la aproximativ 150 de km de oraşul Qindgdao, informează Agerpres

Departamentul apărării de la Washington a apreciat luni că distanţa dintre avioane a reprezentat un risc. 

Reuters observă că astfel de incidente sunt destul de obişnuite, iar China tratează cu suspiciune orice activităţi militare americane în apropierea coastelor sale.

 În luna mai, două avioane chineze SU-30 au interceptat un avion american echipat pentru detectarea radiaţiilor, în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Chinei de Est.

În 2001, un avion spion al SUA a fost interceptat de un avion de vânătoare al Chinei; incidentul s-a soldat cu o coliziune, în urma căreia pilotul chinez şi-a pierdut viaţa, iar avionul american a fost nevoit să aterizeze de urgenţă la o bază de pe insula Hainan. Cei 24 de membri ai echipajului au fost reţinuţi de chinezi timp de 11 zile, până când Washingtonul a prezentat scuze. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Două avioane de vânătoare chineze au interceptat un avion de supraveghere al marinei militare a SUA, la sfârşitul săptămânii trecute, deasupra Mării Chinei de Est, transmite Reuters.  Potrivit unor oficiali americani care au dorit să îşi păstreze anonimatul, avioanele chineze J-10, înarmate, s-au apropiat la aproximativ 90 de metri de...

Preluat de la EVZ