Un martor din dosarul în care au fost cercetați, în anii 2011 și 2012, oamenii lui Nuțu Cămătaru, pentru constituirea unui grup infracţional ce avea ca scop obţinerea unor sume de bani, prin ameninţare şi exercitare de violenţe, respectiv cămătărie şi şantaj, revine în actualite într-o anchetă DIICOT  Mehedinți. Valentin Grigore Medragoniu, zis „Armanca” a fost reţinut, în februarie 2012, pe motiv că şi-ar fi schimbat declaraţia dată împotriva oamenilor lui Nuțu Cămătaru, în schimbul unei maşini şi a unei sume consistente de bani. El fusese, inițial, martor al acuzării lui Emilian Ştefan, zis „Emil de la Viena”, cunoscut ca „Senseiul lui Nuțu Cămătaru”, condamnat la 7 ani de închisoare.

Vali Armanca a fost prins, luni, împreună cu alți șapte bărbați, în urma unei acțiuni a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova și Mehedinţi,  coordonată de un procuror DIICOT. Mai exact, Vali Armanca făcea parte, susțin procurorii, dintr-o rețea internațională de trafic de migranți, formată din bulgari și români. Cei opt bărbați își stabiliseră „cartierul general” în comuna Cetate, din județul Dolj, de unde coordonau trecerea ilegală a frontierei și transportul străinilor către granița de Vest a României. Liderul grupării era Daniel Deliu, de 39 de ani, din Cetate care, așa cum reiese din datele oficiale ale poliției doljene, se ocupă cu trafic de migranți de circa 11 ani. El a mai fost cercetat pentru trafic de migranți, împreună cu soția sa, Cristina, în anul 2006, atunci când a fost prins după ce a trecut, illegal, peste Dunăre un grup de chinezoaice.

Filiera româno-bulgară

În urma acțiunii de ieri, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui  Daniel Deliu, Bogdan Costinel Sandu, Sorin Nicolcea şi Mitică-Arun Meleancă şi măsura controlului judiciar faţă de Ion Aurel Manciu zis Adi Cruceru, Valentin Grigore Medragoniu, zis Armanca şi Nicoliţă Toma, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de migranţi.

DIICOT și Poliția Română transmit că, din 15 mai și până în prezent, în zona comunei Cetate din judeţul Dolj şi pe teritoriul Bulgariei, corespunzător acestei zone, s-a constituit un grup infracţional transnaţional format din Bogdan Costinel Sandu, Daniel Deliu, Mitică-Arun Meleancă, Sorin Nicolcea, Ion Aurel Manciu, Valentin Grigore Medragoniu, Nicoliţă Toma, suspecţii L. T. şi H. A. I. precum și alte persoane, ce a acţionat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți,  prin  racolarea, transferarea, călăuzirea şi transportarea unor persoane de origine arabă, pe teritoriul României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat și pentru obținerea unor foloase patrimoniale în schimbul acestor activități infracționale.

Membrii grupului se ocupau de călăuzirea şi transportarea cetățnilor arabi la graniţa de vest a României, respectiv în municipiul Timişoara, judeţul Timiş.

Primul palier al grupării cu ramificaţie transnaţională a fost  constituit de către persoane de origine bulgară ce acţionau pe malul bulgăresc al Dunării şi care aveau rolul de a racola persoane de origine araba şi de a asigura transferarea acestora pe malul românesc al Dunării, cu ajutorul unor ambarcaţiuni.

Preluarea migranţilor pe malul românesc al fluviului Dunărea era asigurată de către Deliu care era ajutat şi de către L. T., acesta trasnportându-i cu căruţa în locuri ferrite, precum plantaţii de vie sau la stâna de oi pe care acesta din urmă o are pe malul Dunării. Daniel Deliu era singurul care ţinea legătura cu liderul bulgar al grupării, cei doi hotărând data, ora şi locul în care migranţii erau transferaţi cu ambarcaţiunea de pe malul bulgăresc pe malul românesc al Dunării.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Un martor din dosarul în care au fost cercetați, în anii 2011 și 2012, oamenii lui Nuțu Cămătaru, pentru constituirea unui grup infracţional ce avea ca scop obţinerea unor sume de bani, prin ameninţare şi exercitare de violenţe, respectiv cămătărie şi şantaj, revine în actualite într-o anchetă DIICOT  Mehedinți....

Preluat de la EVZ