Cea mai șocantă dovadă a venit la câteva săptămâni de la publicarea raportului Predoiu: Macovei intrase în arhiva SIPA în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2005, însoțită de viitorul ei consilier Dan Tăpălagă. Incidentul este foarte grav pentru că în acel moment nu numai că jurnalistul nu avea certificat ORNISS, dar el nici măcar nu era angajat al Ministerului Justiției. Gravitatea acestei vizite vine din faptul că celebra arhivă conține documente secrete care nu pot fi consultate decât în baza unui certificat ORNISS.

Danileț nu s-a hotărât dacă a pus mâna sau nu pe dosare

O altă cale de apărare a grupării Macovei, aceea că în arhivă era un haos total, a fost demontată prin amintirile unuia dintre ofițerii care au fost de față la celebra vizită de la începutul lui ianuarie 2007: SIPA avea un OPIS al dosarelor. Ba mai mult, o copie a acestui OPIS ar fi primit și Monica Macovei. Imediat după apariția primei dezvăluiri EVZ, Cristian Danileț susținea că el nu a atins dosarele din arhivă în perioada când a făcut parte din prima comisie de inventariere. „S-a înființat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care am făcut parte în calitate de magistrat și consilier al ministrului Justiției, pentru a urmări operațiunile de preluare a documentației. Cu excepția directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva”, spunea Danileț imediat după dezvăluirile EVZ. După câteva zile revenea și spunea că văzut vreo 300 de file de dosar. Ba mai mult, vorbea despre dosare care privesc viața intimă a magistraților.

Ce adevăruri încearcă să ascundă cei trei

Când au spus cei trei adevărul nu este clar, dar ceva este evident: s-au încurcat în declarații. Întrebarea care apare logic este: ce i-a împins pe acești trei oameni să se aventureze într-o asemenea inițiativă, în cazul unora vădit ilegală, cum este cazul lui Tăpălagă care ca un vechi jurnalist nu poate spune că nu știa că într-o arhivă care conține secrete nu poți intra așa, ca un simplu cetățean? Ce îi face pe acești trei oameni ca le 12 ani de la acele evenimente să evite aflarea adevărului? Reamintim faptul că imediat după explozia scandalului, magistratul Cristian Danileț a fost printre puținii care s-a opus desecretizării arhivei SIPA. Asta, în timp ce CSM, UNJR și chiar ministrul Justiției, Tudorel Toader, susțineau aflarea odată pentru totdeauna a adevărului.

Generalul Marian Ureche: „Arhiva SIPA conține dosare de mare corupție!”

Adevărul vrem să îl afl ăm şi noi, aşa că reporterii EVZ au stat de vorbă cu Marian Ureche, cel care a condus SIPA între 2001 şi 2003. Ceea ce am afl at de la el duce lucrurile într-o zonă mult mai gravă decât ne-am fi aşteptat: SIPA este un teatru de război mai vechi decât mandatul Monicăi Macovei.

Ureche vorbeşte despre un război purtat în timpul Guvernării Năstase pe celebru serviciu secret al Ministerului Justiţiei, dar şi despre faptul că arhiva conţine dosare de mare corupţie, ridicând astfel vălul de pe misterul interesului enorm trezit de ea. Acesta confi rmă mai multe dezvăluiri EVZ, una fi ind aceea că arhiva avea dosarele opisate şi foarte bine sistematizate.

Prima mare bătălie pe SIPA a fost declanşată în 2003, conform spuselor fostului şef al serviciul secret, Marian Ureche: generalul a fost chemat atunci de apropiaţi ai premierului Adrian Năstase şi chestionat dacă e oportună înlocuirea Rodicăi Stănoiu de la conducerea Ministerului Justiţiei cu un parlamentar PSD, care era chiar prieten al şefului SIPA.

Apropiații lui Năstase i-au propus înlocuirea Rodicăi Stănoiu

„Facultatea de Drept, parlamentar PSD. Fac această precizare, întrucât acest profesor, prieten apropiat al subsemnatului, aflat în anturajul Prim-ministrului Adrian Năstase cu câteva zile înainte de episodul „Parlament” și în timp ce ministrul Rodica Stănoiu se afla la Strassbourg, mă invitase la o discuție. Mi-a transmis astfel un mesaj: acela că Adrian Năstase i-a recomandat să mă contacteze pentru a-mi cunoaște părerea în legătură cu oportunitatea numirii profesorului respectiv în funcția de ministru al Justiției. L-am rugat să-i transmită Premierului că nu consider potrivită această schimbare întrucât doamna Rodica Stănoiu este un om de maximă valoare și seriozitate care se bucură de aprecierea magistraților, ca și a unor importante instituții europene. Am considerat că nu am dreptul să fiu subiectiv și să aleg parteneriatul cu un prieten aflat în relații cu unele persoane de o moralitate îndoielnică, în detrimentul unui om echidistant politic, un intelectual rasat și om de maximă seriozitate: Rodica Stănoiu”, şi-a amintit generalul Ureche pentru EVZ.

Forțat să demisioneze după ce a refuzat schimbarea ministrului

Fostul şef al SIPA îşi aminteşte că, după refuzul său, a urmat un adevărat asalt mediatic, dar şi termene foarte scurte date pentru prezentarea unui raport: spre exemplu, au avut de pregătit un dosar de pe o zi pe alta despre activitate SIPA din 1991 şi până în În aceeaşi perioadă a apărut în presă şi dosarul său de securitate. Ureche povesteşte că a înţeles mesajul şi la începutul lunii noiembrie 2003 şi-a dat demisia din fruntea SIPA. A avertizat- o în acel moment pe Stănoiu că nici ea nu mai are mai mult de „3-4 luni” în fruntea Ministerului Justiţiei. Rodica Stănoiu a plecat din fruntea Justiţiei patru luni mai târziu, în martie 2004.

Oprea, suporterul “Profesorului”

Dar cine avea interesul să facă asemenea schimbări în 2003? Apare în scenă un personaj cunoscut pentru modul cum a reuşit să se păstreze la putere timp de aproape 6 ani, deşi nu a intrat niciodată în Parlament cu propriul partid: Gabriel Oprea. Ureche îşi aminteşte că inclusiv acesta i-a sugerat să accepte schimbarea Rodicăi Stănoiu: „În două împrejurări (una dintre ele având loc în cabinetul Procurorului Şef al P.N.A., Ioan Amariei), Gabriel Oprea, un foarte bun prieten al «profesorului» la care m-am referit mai sus şi care îşi dorise portofoliul Justiţiei m- a interpelat: «Domnule Ureche, ce aveţi domnule cu Domnul Profesor?» Acelaşi episod s-a mai repetat odată, când l-am întâlnit pe Oprea la cabinetul altui prieten. Povestesc aceste două episoade întrucât ele sunt de tip mafiot. Adică, acest grup de interese s-a asigurat astfel că pricep pe cine am deranjat”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/03-danilet-evz.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/03-danilet-evz-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Cea mai șocantă dovadă a venit la câteva săptămâni de la publicarea raportului Predoiu: Macovei intrase în arhiva SIPA în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2005, însoțită de viitorul ei consilier Dan Tăpălagă. Incidentul este foarte grav pentru că în acel moment nu numai că jurnalistul nu avea...

Preluat de la EVZ