În opinia lui Bartosz Dudek, opunerea prin veto a lui Duda faţă de cele trei legi noi privind justiţia dezvăluie începutul emancipării tânărului preşedinte polonez. Când a fost ales în funcţie, în primăvara anului 2015, din postura de candidat al PiS, Partidul Lege şi Justiţie, chiar şi jurnaliştii au fost derutaţi. Iniţial, unii l-au confundat pe noul preşedinte cu şeful Sindicatului Solidarnosc, Piotr Duda. Acesta din urmă nu are niciun grad de rudenie cu preşedintele, însă a ocupat funcţia de secretar de stat în timpul preşedinţiei lui Lech Kayzynski, iar apoi a fost europarlamentar, fără însă a se remarca în vreun fel.

Visul unei Polonii conservatoare

(…) Conform proiectului de lege, de reuşita revoluţiei morale în rândurile judecătorilor trebuie să se ocupe ministrul Justiţiei, care este, simultan, şi procuror-general. Legislația adoptată săptămâna trecută de către Seim și Senat prevede scoaterea temporară la pensie a tuturor judecătorilor Curţii Supreme, iar numirea viitorilor judecători să fie făcută de ministru.

Preşedintele Duda a considerat că o atare măsură merge prea departe. Refuzul său de a promulga legea este curajos. Preşedintele este consecvent şi corect în această speţă. Rolul său de “notar” personal al “şefului” este istorie. Decizia lui Duda este curajoasă şi pentru că este pentru prima oară când preşedintele se opune nu doar protectorului său, ci şi nucleului dur al propriilor alegători. În plus, Duda se confruntă cu acuzaţia conform căreia a fost învins de protestele opoziţiei şi că unelteşte contra Partidului Lege şi Justiţie şi a revoluţiei morale dorite de acesta.

Mişcarea lui Duda este însă o dovadă de consecvenţă, dacă ne amintim că Jaroslaw Kaczynski şi anturajul său au ignorat avertismentele preşedintelui de acum câteva zile. Duda a făcut apel la parlament să gândească bine reforma justiţiei, care, a spus el, nu trebuie să fie pripită. A avut dreptate: legea care a ajuns pe masa lui conţine câteva contradicţii evidente. Împotrivirea preşedintelui este expresia unei responsabilităţi elementare faţă de statul polonez.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
În opinia lui Bartosz Dudek, opunerea prin veto a lui Duda faţă de cele trei legi noi privind justiţia dezvăluie începutul emancipării tânărului preşedinte polonez. Când a fost ales în funcţie, în primăvara anului 2015, din postura de candidat al PiS, Partidul Lege şi Justiţie, chiar şi jurnaliştii au...

Preluat de la EVZ