“Astfel, infracțiunile comise sunt de o gravitate sporită având în vedere că persoane deținând funcții publice importante la cel mai înalt nivel — ministru, director general al Companiei Naționale de Investiții, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului — s-au implicat în mecanisme infracționale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispuși la rândul lor să ‘restituie’ un procent din sumele încasate, cu consecința atingerii semnificative a principiului liberei concurențe și însușirii, fără drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela în interesul său personal sau al Organizației PDL București. (…) Scopul educativ și preventiv al pedepsei aplicate inculpatei Udrea Elena Gabriela nu poate fi atins decât prin privare de libertate, având în vedere gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, cuantumul deosebit de ridicat al sumelor de bani primite cu titlu de mită, calitatea în care a comis faptele — aceea de ministru, prejudiciul însemnat cauzat Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului”, se arată în motivare, potrivit Agerpres.ro.

Udrea fusese condamnată pentru trei acuzații de luare de mită și una de abuz în serviciu. Fostul ministru al dezvoltării a fost însă achitat pentru tentativă de deturnare de fonduri europene.

Procurorii cer o pedeapsă de peste 20 de ani pentru Elena Udrea.

Persoanele din dosar care și-au recunoscut faptele au prrimit pedepse cu suspendare, în timp ce cei care nu și-au recunoscut faptele au primit pedepse cu executare.

Astfel, Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, a primit cinci ani de închisoare. Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Pe de altă parte, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, iar Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
'Astfel, infracțiunile comise sunt de o gravitate sporită având în vedere că persoane deținând funcții publice importante la cel mai înalt nivel — ministru, director general al Companiei Naționale de Investiții, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului — s-au implicat în mecanisme infracționale pentru favorizarea anumitor...

Preluat de la EVZ