Aș mai avea multe argumente scripturistice sau dogmatice în privința ultimelor tulburări din Biserică, dar sunt un om smerit. Numi pot permite – chiar dacă am un doctorat și în teologie – să dau sfaturi unor ierarhi. Nu se cade, e indecent! Ar fi cum un tinichigiu auto încearcă să-l învețe pe genialul pilot de Formula 1 Alain Prost să conducă. În plus, iubesc la nebunie o butadă a răposatului Vadim Tudor care se întreba de ce este nevoie de doctori în teologie? „Păi, ce? Dumnezeu este bolnav?” 

Lăsând gluma la o parte – fac și eu ce mi-a mai rămas: haz de necaz – situația este albastră rău. Biserica trece printr-o criză de imagine nemaiîntâlnită. Nu sunt de vină doar atacurilor la adresa ei, ci și a nevredniciei unor slujitori! De la simpli preoți la vlădici!

Aud că PS Corneliu e supărat foc, de acolo din Germania, unde s-a dus să se reculeagă. Și nemulțumit! De ce să plătească doar el? Or fi și alții, nu neg, dar sunt doar suspiciuni. Despota! În cazul Prea Sfinției Voastre există probe sau măcar urme de probă. Nu sunteți Acarul Păun și nimeni nu vă știrbește cei aproape 20 de ani de arhierie. Dar vorba lui Alecu Racoviceanu: „Eu te-am pus să te joci de-a asistenta cu seringa în mână pe lângă fundurile seminariștilor”?

O judecată va fi! Până la cea a lui Hristos, Dreptul Judecător, cea a Sfântului Sinod. Într-un alt text voi explica cititorilor cum se face aceasta. A se vedea „Regulamentul autorităților canonice și disciplinare și ale instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române” (n.a. – pentru unii colegi din presă care plagiază cu nesimțire EvZ. Nu-l căutați pe Google, că nu e! Teologia nu se face la seral, iar Dumnezeu se scrie cu D mare! Cartea e cam groasă și nu are poze!)

Zilele astea am mai avut o dezamăgire. Apologeții de serviciu ai Ortodoxiei sunt în concediu. Tac mâlc! Cu o ipocrizie de cea mai joasă speță. Scuzele sunt infantile, demne de niște „căldicei”. Unii susțin că nu vor să simțească, să tulbure poporul drept-credincios, alții că nu fac jocul dușmanilor. În realitate, nu știu ce să facă. Sunt paralizați precum iepurele în fața unui șarpe Boa. Dar la Biserica lui Hristos v-ați gândit? Ori este mai bine, în stilul vostru caracteristic, să puneți toată presiunea pe Patriarh, pe Sinod, iar după aceea să apăreți triumfători: „Exact după cum v-am spus în urmă cu ceva vreme…Nu v-am spus eu?”

Nu-l mai transformați pe Patriarh și Sfântul Sinod în paratrăsnete! O chirurgie la nivel de Sinod este necesară! Știu vlădicii noștri ce e de făcut!

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Aș mai avea multe argumente scripturistice sau dogmatice în privința ultimelor tulburări din Biserică, dar sunt un om smerit. Numi pot permite - chiar dacă am un doctorat și în teologie - să dau sfaturi unor ierarhi. Nu se cade, e indecent! Ar fi cum un tinichigiu auto încearcă...

Preluat de la EVZ