Ambiguitatea constructivă și revizionismul său au la baza narațiuni alternative realității curente, însă evoluțiile din ultima vreme demonstrează că ambiguitatea, confuzia, narațiuni alternative multiple asumate pentru aceeași realitate sunt abordări care permit o mai mare flexibilitate și o capacitate mai dezvoltată de a obține atingerea obiectivelor proprii, toate combinate cu o diplomație extrem de bine pregătită teoretic și practic, dar și înarmată cu un tupeu și lipsă de rușine fantastice la nivelul reprezentanților individuali, capabili să învârtă propria lor frază spre a fi interpretată în orice formă le e la îndemână și să transforme negrul în alb și viceversa.

Așa cum Pitia, celebra preoteasă din Delphi, cucerise faima globală pentru Oracolul pe care-l conducea prin veridicitatea prorocirilor sale ambigue și interpretabile, care se potriveau oricărui scenariu de viitor, tot astfel Serghei Lavrov și întreaga castă pe care o conduce are versatilitatea și capacitatea de a afirma fără să roșească, în numele Federației Ruse, orice propoziție dar și contraria, la interval cât se poate de scurt, dacă e nevoie, explicând modificarea de poziție prin interpretări de verosimilitate care obțineau iute susținerea internă și lăsau perplex partenerul extern, care nu poate decât să ia notă de ceea ce i se livrează, la un moment dat, acceptând instabilitatea unor poziții pe termen mediu și lung.

Ultimul actor care a intrat în sarabanda deciziilor de abordare distinctă este Vladislav Surkov, consilierul personal al Președintelui Vladimir Putin, cel care e responsabil de Ucraina. Ultima sa susținere a fost o critică la ideea lansată de Alexandr Zaharcenko, șeful autoproclamatei Republici Populare Donetsk, care a susținut că formează prin referendum, la nivelul celor două zone pe care le ocupă în regiunile ucrainene Donetsk și Luhansk din Donbas, a Republicii Malorusia, Mica Rusie, dar pe cuprinsul întregii Ucraine de azi.

Deci nu mai e vorba doar despre două republici pro-ruse separatiste, nu mai e vorba despre Novorosia – regiunea din Estul și Sudul Ucrainei ocupată de etnici ruși – ci despre o altă Rusie, cealaltă Rusie, Ucraina, o viziune diferită față de Ucraina independentă condusă de Poroshenko. Deci în Dobas de săptămâna trecută nu mai are loc un război separatist, ci unul civil, care opune viziuni distincte ale viitorului întregii Ucraine.

Firește că afirmațiile lui Zaharcenko nu îi aparțin, ci sunt plăsmuite în aparatul propagandei ruse. De aceea nu a surprins nici reacția lui Surkov, care pare să fi fost pregătită special, pentru a da replica după ce toți actorii vizați și interesați de chestiune ar fi reacționat, condamnând proiectul federalist.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Ambiguitatea constructivă și revizionismul său au la baza narațiuni alternative realității curente, însă evoluțiile din ultima vreme demonstrează că ambiguitatea, confuzia, narațiuni alternative multiple asumate pentru aceeași realitate sunt abordări care permit o mai mare flexibilitate și o capacitate mai dezvoltată de a obține atingerea obiectivelor proprii, toate combinate...

Preluat de la EVZ