Inculpata a fost acuzată că a refuzat furnizarea de sânge pentru mai mulți pacienți, dintre care șapte au murit, iar în alte cazuri a vândut sânge în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 și 2.000 de lei. La începutul lunii mai, doi angajați ai Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova au fost trimiși în judecată într-un dosar în care sunt acuzați că vindeau o unitate de sânge (400 ml) cu 50 sau de 100 de lei. Dr. Cristiana Stoian a fost deferită justiției în octombrie 2014, fiind acuzată de comiterea a nu mai puțin de 25 de infracțiuni de abuz în serviciu, înșelăciune, șantaj și organizare a activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui. Acest dosar a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, care au reușit să identifice un caz în care un copil nu a primit sânge fiindcă era de etnie romă, iar în alt caz ruda unui politician local a primit sânge preferenţial, informează colegii de la cotidianul regional Gazeta de Sud.

2.000 de lei pentru un flacon cu sânge

De exemplu, în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatei, procurorii au reținut că „în calitatea sa de director al Centrului de Transfuzie Slobozia, împreună cu unele din angajatele centrului, au indus în eroare persoana vătămată A.E. prin prezentarea ca adevărată a faptului că sângele necesar pacienţilor poate fi achiziţionat contra cost, pricinuindu-i persoanei vătămate o pagubă de 2.000 lei“. De asemenea, în funcţie de persoanele care o apelau cu solicitarea ca rudele lor să primească sânge, directoarea Centrului de Transfuzii Slobozia decidea dacă flacoanele sunt sau nu eliberate. Astfel, procurorii au identificat o situaţie în care un consilier local a apelat-o telefonic şi i-a cerut Cristianei Stoian sânge pentru soacra sa, internată în spital, solicitarea acestuia fiind aprobată „în două minute“.

Pentru romi tarif mai scump

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Inculpata a fost acuzată că a refuzat furnizarea de sânge pentru mai mulți pacienți, dintre care șapte au murit, iar în alte cazuri a vândut sânge în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 și 2.000 de lei. La începutul lunii mai, doi angajați ai Centrului de Transfuzie...

Preluat de la EVZ