Ioan Talpeș, fostul șef SIE și consilier prezidențial în mandatul lui Ion Iliescu, dar și omul care a stat la baza primului dosar penal Rompetrol, a oferit procurorilor DIICOT detalii necunoscute despre Petromidia.

Citește: Un GENERAL român face dezvăluiri SENZAȚIONALE

Dosarul DIICOT în care sunt anchetate și radiografiate fraudele comise în dauna statului de la momentului preluării Petromidia de către Dinu Patriciu și până la vânzarea rafinăriei către KazMunayGas (KMG) scoate la lumină o declarație spectaculoasă a fostului șef al Serviciului de Informații Externe, Ioan Talpeș, dezvăluie, cu acte, sursazilei.ro.

Talpeș, care a fost și consilier prezidențial în mandatul lui Ion Iliescu, le-a spus anchetatorilor DIICOT că a aflat despre interesul pe care Central Intelligence Agency (CIA) l-a manifestat în vânzarea Rompetrol către KazMunayGas, companie controlată de statul Kazahstan.

Citește: Cea mai mare OPERAȚIUNE din România. Crearea statului paralel

În perioada când era consilier la Palatul Cotroceni, Talpeș i-a pus pe masă lui Ion Iliescu un memorandum legat de neregulile din afacerea Rompetrol, iar fostul președinte a decis sesizarea Parchetului General.

,,În cursul anului 2003, Tinca Adrian, din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, în calitate de director al Direcţiei de Control Fiscal, a încercat pe căi oficiale şi neoficiale să fie primit în audienţă de către mine, lucru care s-a şi întâmplat în cele din urmă, iar cu această ocazie mi-a prezentat o situaţie a Rafinăriei Petromidia în sensul că se încerca devalizarea acesteia şi preluarea la un preţ «penibil» în frauda statului român.

Începând cu anul 2001, am fost coordonatorul echipei de negociere în vederea aderării României la NATO. În această calitate am avut contacte cu oficiali de rang înalt ai Ambasadei SUA la Bucureşti, ocazie cu care am aflat de interesul pe care CIA îl manifestă pentru o eventuală preluare a acţiunilor Rafinăriei Petromidia de către o societate din KAZAHSTAN  prin prisma intereselor informative în zonă. În virtutea acestei calităţi precum şi a calităţilor anterioare deţinute în cadrul Serviciului de Informaţii Externe al României am constatat că Rafinăria Petromidia a fost cumpărată de la FPS de către Patriciu Dan Costache în anul 2000, împreună cu trei foşti „lucrători” ai CIA, respectiv Stephenson George Philip, John Hamilton Works Jr şi Collin Hart Richard care au fost externalizaţi din cadrul posturilor pe care le deţineau şi au devenit acţionari, administratori sau angajaţi ai firmelor pe care Patriciu Dan Costache şi/sau Marin Sorin le dețineau”, le-a declarat Ioan Talpeș procurorilor DIICOT când a fost reaudiat în 2016, precizează sursazilei.ro.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/1_11.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/1_11-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Ioan Talpeș, fostul șef SIE și consilier prezidențial în mandatul lui Ion Iliescu, dar și omul care a stat la baza primului dosar penal Rompetrol, a oferit procurorilor DIICOT detalii necunoscute despre Petromidia. Citește: Un GENERAL român face dezvăluiri SENZAȚIONALE Dosarul DIICOT în care sunt anchetate și radiografiate fraudele comise în dauna...

Preluat de la EVZ