Ileana Ilie Ungureanu: Faptul că ați ieșit la televizor să-l apărați pe chirurgul Gheorghe Burnei v-a atras multe critici și a provocat o adevărată dezbatere pe rețelele de socializare. Vă întreb direct: de ce îi luați apărarea?

Dan Puric: Mi se pare că i se face o mare nedreptate. Domnul Burnei, la fel ca și domnul Mircea Tudor, sunt valori ale țării. Cel care este pus acum în tirul artileriei să fie distrus, adică Mircea Vulcănescu, ne-a lăsat o minunată moștenire, acea de a face cor în jurul valorii, de a nu o lăsa singură. Apropo, în jurul lui Constantin Levaditi, marele inframicrobiolog, care a fost de nenumărate ori sabotat și calomniat, nu s-au strâns mediocritățile să îl apere, ci marile valori, Victor Babeș și Gheorghe Marinescu, care au zis că e de-al nostru. Valorile nu sunt multe, le numeri pe degete. Constantin Noica zicea că nea Gheorghe cu nea Fane degeaba se adună, că nu fac de Balzac. Înțelegeți? Este un stat paralel, care își face de cap în România. Și care are o comandă de la oculta internațională să distrugă valorile, arhitectura sufletească a acestui popor.

– De ce s-ar dori asta?

– Ca să se distrugă fondul de încredere românesc în sine. Când un om ca Burnei e făcut praf, sau ca Mircea Tudor, sau ca alte valori, când Mircea Vulcănescu, o mare personalitate culturală a acestei țări, este pus sub semnul întrebării, încrederea poporului în sine e distrusă. Nu mai are valoare, poți să faci cu el ce vrei. Un popor se atacă în arhitectura lui sufletească. De-asta spun să vedeți cazul acesta nu ca pe un caz particular, ci ca pe un atac la valorile naționale. Asistăm la un asasinat. Un linșaj public.

– Tudor Chirilă a spus că nu crede că sunteți la curent cu „monstruozitățile” chirurgului Burnei, că sunteți „neinformat”. Ce replică îi dați?

-Dacă i-aș da un răspuns direct lui Tudor, mi-e teamă că nu l-ar înțelege. Eu am vorbit din punct de vedere moral, pentru partea profesională sunt alți oameni care să analizeze ce s-a întâmplat. Dar de informat, m-am informat. Vedeți cât de repede se cade în instinctul gregar al opiniei publice? Mâine-poimâine, dacă mă arestează și se spune despre mine că sunt criminal și mă dă la televizor cu cătușe, lumea zice: care, criminalul ăla de Dan Puric? Și toată cariera de zeci de ani cade. Ori ei pe asta s-au și bazat.

– Care ei?

– Cei care au pus la cale acest asasinat public. Care este informația și competența lui Tudor în materie? Și care sunt criteriile celor care îl judecă pe doctorul Burnei? Eu m-am informat, am stat de vorbă cu doctori. Sunt 500 de medici care au semnat pentru el. Și sunt peste 15.000 de semnături ale oamenilor simpli.

– Vi se pare că ne luăm unii după alții, ca oile?

– E foarte ușor să vii și să asiști la decapitări. Nu am ieșit să apăr foarte multă lume. Anul trecut l-am apărat și pe Mircea Tudor, cel care a luat de două ori marele premiu de la Geneva. Foarte repede solidarizăm cu Piața Victoriei, fără repere. Eu am luat-o împotriva valului pentru că nu mă supun opiniei publice. Calomnia = crimă. Justiția română, care l-a acuzat pe profesorul Burnei, a făcut mai multe crime. În primul rând, actul de calomnie publică. Și doi: distrugând substanța morală a dreptului l-a eliminat pe Dumnezeu. Scopul justiției este să moralizeze, adică respectivul om să devină mai bun și să fie un exemplu social.

„Modelul trebuie să fi e al prostituatei”

– Dar cine trage sforile din umbră?

– Cei care vor să facă din România o colonie. E un tratat de stategie chinezesc, vechi de 500 de ani, care spune că dacă vreți să cuceriți un popor fără armată, făceți-l să nu aibă încredere în sine, rupeți-i tradițiile, idoli, și acoperiți-i cerul, după care vor veni singuri la voi să vă roage să-i salvați din halul în care au ajuns. Din poporul ăsta prăpădit, paradoxal au ieșit genii. Noi trebuia să fim un neam de supraviețuitori.

– Rar găsești un intelectual vocal.

– Care intelectualitate? Dezbisericită? Care, ăștia second-hand de acum, care umblă după burse și conturi și sponsorizări de la ONG-uri? S-a stricat calitatea morală.

– Și în teatru e la fel?

– Fix la fel. Dacă un regizor îl pune pe un tânăr actor să se dezbrace în pielea goală, el se dezbracă. Nu are forța cenzurii. Nu are memoria teatrului.

– Nu vă e teamă că, după toate declarațiile astea, justiția o să va ia în colimator?

– De ce să-mi fie frică? Mi-e frică de un singur lucru: ca Dumnezeu să nu-și întoarcă fața de la mine, lipsindu-mă de dragostea Lui. Mai devreme sau mai târziu și eu și ei suntem doi metri sub pământ. Omul acesta, dacă era în America, sau în Franța, sau în Germania, avea institute de cercetare în spate. Și ce să-mi facă? Țin conferințe în pușcărie.

– Să fabrice ceva, un dosar?

– Să fabrice. Păi au mai zis că sunt într-o ocultă, că am fost turnător la Securitate. Eram un puști de 17 ani, m-au pus să semnez și primul lucru pe care l-am făcut după ce am semnat, m-am autodenunțat. Și toate astea pentru că ei nu suportă omul liber. Când i-am luat apărarea lui Mircea Tudor miau zis că am adus prejudicii independenței justiției române. Nu e adevărat, ei aduc prejudicii justiției prin comportamentul acesta incalificabil. Cum e posibil să pui în termenii ăștia de penalitale, de interlop, dimensiunea unui om? Eroarea medicală există și niciun chirurg nu este scutit de ea, dar nu vă imaginați cum este procesul de conștiință al medicului. Îl știu pe tata, când avea o greșeală de diagnostic, nu dormea. Dar să spui că este cu premeditare, este o crimă.

– Și solidaritatea noastră, a tuturor?

rootstireaActualitate/EsentialCultură
Ileana Ilie Ungureanu: Faptul că ați ieșit la televizor să-l apărați pe chirurgul Gheorghe Burnei v-a atras multe critici și a provocat o adevărată dezbatere pe rețelele de socializare. Vă întreb direct: de ce îi luați apărarea? Dan Puric: Mi se pare că i se face o mare nedreptate....

Preluat de la EVZ