După discuții în contradictoriu cu secretarul de Stat Rex Tillerson, președintele Donald Trump a cerut unui grup de consilieri de încredere de la Casa Albă să facă tot posibilul pentru schimbarea certificatului acordat Iranului, la expirarea unei perioade de 90 de zile. Scopul este acela de a-i oferi lui Trump ceea ce Departamentul de Stat nu a reușit: soluția pentru a declara că Teheranul nu respectă prevederile acestui acord, scrie Foreign Policy, într-un articol în care citeză surse apropiate Președinției.

„Președintele a desemnat angajați ai Casei Albe să pregătească posibila retragere a SUA din acordul cu Iranul, după cele 90 de zile de analiză care se încheie în octombrie – o sarcină care inițial le-a fost trasată secretarului Tillerson și Departamentului de Stat”, a spus sursa respectivă. Acordul, negociat între Iran și marile puteri ale lumii, semnat în 2015, a trasat limite stricte ale programului nuclear al Teheranului, în schimbul ridicării unor sacțiuni economice.

Soluții pe placul lui Trump

FP a discutat cu trei persoane, care fie participă la acest proces, fie au fost informate despre decizia pre- șe dintelui american. Toți trei spun că este un mod de a ocoli Departamentul de Stat, care nu i-a dat această satisfacție. Cei trei afirmă că Trump i-a cerut lui Tillerson, la precedenta discuție, să găsească soluția retragerii, ceea ce oficialul american nu a reușit să facă. „Trump este decis să nu mai accepte acordul, peste 90 de zile”, a spus cea de-a doua sursă. Mai multe detalii urmează să fie discutate săptămâna aceasta, într-o nouă întâlnire, după luni de dispute între Casa Albă și Departamentul de Stat, pe tema acordului nuclear, pe care Trump l-a denunțat încă de când era candidat la președinție. La fiecare 90 de zile, SUA trebuie să spună dacă Iranul își respectă sau nu angajamentele asumate în 2015 și dacă sancțiunile trebuie impuse din nou.

Întâlnire de urgență

Săptămâna trecută, toată lumea lucra pentru a se certifica, din nou, că Iranul îndeplinește condițiile necesare, dar președintele și-a exprimat dubiile, luni, pe la prânz. A avut loc o întâlnire de urgență Tillerson-Trump, la care au participat Steve Bannon, strategul-șef al Casei Albe, și Sebastian Gorka, asistentul adjunct al președintelui. I-au cerut lui Tillerson să explice care sunt beneficiile de securitate pentru SUA, dacă este acordat Iranului acest certificat de „bună purtare”. Iar Rex Tillerson nu a reușit să răspundă, ceea ce l-a înfuriat pe Trump. Consilierul lui Tillerson R.C. Hammond spune că lucurile nu s-au petrecut chiar așa, pentru că Trump „apreciază informațiile clare și coerente pe care le primește”. În aprilie, Trump îi ceruse lui Tillerson să se asigure că aliați străini sunt de aceeași parte a baricadei cu SUA, ceea ce nu s-a întâmplat.

Totuși, nu doar Tillerson a susținut că Iranul ar trebui să primeacă certificatul, ci și secretarul Apărării, James Mattis, consilierul pentru securitate națională, H.R. McMaster, și șeful Statului Major, generalul Joseph Dunford. Cu toate acestea, Trump a fost nemulțumit că Departamentul de Stat nu a venit cu soluții și a găsit alți colaboratori. Un personaj important care îl susține pe Trump în această chestiune este șeful CIA, Mike Pompeo. Fostul congressman s-a opus acordării acestui certificat Iranului, atât pe timpul cât era în Congres, cât și în timpul discuțiilor de la Casa Albă.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
După discuții în contradictoriu cu secretarul de Stat Rex Tillerson, președintele Donald Trump a cerut unui grup de consilieri de încredere de la Casa Albă să facă tot posibilul pentru schimbarea certificatului acordat Iranului, la expirarea unei perioade de 90 de zile. Scopul este acela de a-i oferi lui...

Preluat de la EVZ