Dar cea mai înfricoșătoare  armă din Mosul din acea zi, nu a fost niciodată folosită de teroriști?, scriu jurnaliștii de la washingtonpost.com.

Închise într-o încăpere a colegiului din Mosul erau două mașini ale căror lamele aveau cobalt-60, o substanță cu niveluri letale de radiație ridicată. Când este conținut în ecranul greu al unei mașini de radioterapie, cobaltul-60 este folosit pentru a ucide celulele canceroase. În mâinile teroriștilor, acesta  era  ingredientul principal al unei ”bombe murdare”, o armă ideală care  ar fi putut  răspândi radiații și panică.

La rândul lor, agențiile de informații occidentale au fost conștiente de pericolul  cobaltului  și au privit cu îngrijorare timp de trei ani posibilele încercări de utilizare al acestuia de către militanții ISIS.  Aceste preocupări s-au amplificat la sfârșitul anului 2014, când oficialii ISIS s-au lăudat ca pot să  obțină materiale radioactive și când au preluat laboratoarele  campusului Colegiului din  Mosul, cu scopul aparent de a construi noi tipuri de arme.

În Washington, experții independenți în domeniul nuclear au redactat lucrări și au făcut calcule cu privire la potența cobaltului și la amploarea daunelor, pe care le-ar putea face acesta. Detaliile au fost ținute la secret în contextul în care jihadiștii SIL din Mosul nu erau pe deplin conștienți de ceea ce aveau.

 În ianuarie a.c, forțele irakiene de securitate au reușit să complexul de cercetări al Colegiului din Mosul unde se aflău lăzile de cobalt radioactiv. Spre surprinderea tuturor, lăzile cu cobalt erau intacte în camerele de depozitare, după cum fuseseră puse înainte de ocuparea orașului în 2014. ”Nu sunt atât de inteligenți”, a spus un oficial al ministrului sănătății irakian, despre foștii ocupanți ai orașului.

De ce statul islamic nu a reușit să profite de eșecul său nu este clar. Oficialii americani și experții în domeniul nuclear speculează că teroriștii ar fi putut fi îngropați de o preocupare practică: cum să demonteze placarea grosieră a mașinilor fără a se expune la o explozie de radiații mortale.

Mai sigur este faptul că pericolul nu a trecut în întregime. Cu zeci de persecutorii islamici aflați încă în libertate, oficialii din S.U.A. au cerut ca detaliile despre locația curentă a cobaltului să nu fie dezvăluite.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Dar cea mai înfricoșătoare  armă din Mosul din acea zi, nu a fost niciodată folosită de teroriști?, scriu jurnaliștii de la washingtonpost.com. Închise într-o încăpere a colegiului din Mosul erau două mașini ale căror lamele aveau cobalt-60, o substanță cu niveluri letale de radiație ridicată. Când este conținut în ecranul greu al...

Preluat de la EVZ