Mai toti am avut cel putin o data probleme cu somnul, ajungand sa dormim doar cateva ore pe noapte sau chiar deloc. Probleme in familie, de sanatate sau la locul de munca au de multe ori efecte egative asupra calitatii si cantitatii somnului. Daca pierderea somnului din cand in cand este oareum normala si de asteptat, alta este situatia atunci cand aceasta devine cronica Cei care au probleme constante in a dormi, cei care dorm mai putin de 3-4 ore pe noapte, devin asa-numitii insomni. Problemene de somn ale acestora influenteaza de cele mai multe ori atat relatiile cu prietenii cat si modul in care se raporteaza la viata.

Doua studii recente au aratat cum insomnii risca sa isi piarda prietenii si sa devina mai agresivi, incapabili sa se concentreze.

O echipa de cercetatori de la Karolinska Institute din Stockholm a publicat recent in The Royal Society Open Science un articol in care prezinta rezultatele unui studiu in cadrul caruia au cerut unui grup de 25 de studenti sa se fotografieze dupa doua nopti in care au dormit bine si dupa doua nopti in care au dormit cel mult patru ore pe noapte. Aceste fotografii au fost aratate la 122 de persoane de pe strada, selectionate in mod intamplator, carora li s-a cerut sa spuna daca ar dori sa aiba contacte sociale cu cei fotografiati. Rezutatul a fost ca fata de cazul in care se prezentau fotografiile studenilor odihniti dorinta de a avea un contact social cu studentii insomni era cu 21% mai mica. Cum una ca asta? Chiar daca nu exista inca o explicatie oficiala acceptata de intreaga comunitate stiintifica, se banuieste ca nu dorim sa avem contacte cu cei care apar obositi, dupa nopti nedormite, deoarece stim, din propria experienta, ca acestia nu sunt ateti la ceea ce le spunem, nu sunt interesati fata de noi si legatura cu ei este o pierdere de timp. Alta teorie sustine ca de fapt cei insomni par oarecum bolnavi si evitand contactul cu ei dorim, in mod inconstient,  sa nu ne contagieze.

Un studiu american, efectuat de cercetatori de la University of Berkeley, publicat in Nature Reviews Neurosciencem studiaza efectele lipsei de somn asupra creierului. Insomnia are efecte asupra amigdalei, acea regiune a creierlui care este responsabil cu frica, facand-o hiperactiva. In acest fel insomnii au o capacitate redusa de a interptreta expresiile faciale ale celor cu care interactioneaza, de multe ori considerandu-i ostili, chiar si cand acest lucru nu este deloc adevarat. Insomnii reactioneaza deci in mod agresiv, facandu-i pe cei din jur sa ii evite pe cat posibil. Creierul reactioneaza ca si cum ar fi intr-o stare de alerta permanenta, cautand semnale de pericol, ceea ce are drept consecinta dificultatea de a se concentra asupra unei activitati sau a unui obiect. Este acesta motivul, de exemplu, pentru care insomnii cu greu reusesc sa citeasca o carte.

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Mai toti am avut cel putin o data probleme cu somnul, ajungand sa dormim doar cateva ore pe noapte sau chiar deloc. Probleme in familie, de sanatate sau la locul de munca au de multe ori efecte egative asupra calitatii si cantitatii somnului. Daca pierderea somnului din cand in...

Preluat de la EVZ