Deşi erau mai puţine mijloace de agrement şi infinit mai puține modalități de a te distra, hotelierii din vremurile apuse susţin la unison că românul ştia să se distreze mai bine în comunism şi că atunci înțelegea mult mai bine termenul de vacanţă. Înainte de Revoluţie, oamenii apreciau mai mult decât acum concediul, iar trăirile erau mult mai intense.

MamaiaÎn timpuri trecute, cînd A2 – Autostrada Soarelui – nici în gîndurile actualilor proiectanți nu era, trenurile spre mare erau luate cu asalt de oameni. Din toate colțurile țării, dar și ale Europei, litoralul românesc fiind, pînă în anii 80, în topul destinațiilor de vacanță.

Chiar dacă în orașe se trăia sub o restricție totală, litoralul exploda de capricii interzise orașelor: friptură, salam de Sibiu și Pepsi.

Biletele se achiziţionau din timp. Se vindeau exclusiv sejururi, nu se punea problema turismului de weekend sau a celui spontan, pentru că, atât în sezon, cât şi în extrasezon, hotelurile erau pline. Biletele se luau în special prin sindicat, iar dacă nu le achiziţionai din timp, şansele să mai prinzi locuri libere, chiar şi în extrasezon, se apropiau de zero.

Eforie SudÎn ’77, preţul unei camere duble cu duş la categoria lux era de 52 de lei pe zi, iar cu baie – 57 de lei. La categoria a 3-a, tarifele erau mai accesibile: 23 de lei o cameră dublă cu baia la comun, iar camera cu baie era 28 de lei. Alocaţia de alimente era de 18 lei pe zi.

Salariul mediu la vremea aceea era în jur de 1.800 de lei, de unde se poate trage concluzia că majoritatea românilor îşi puteau permite un sejur la mare. Potrivit decretului 247/77, staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Eforie Sud erau considerate de categoria 1, în timp ce Costineştiul, oaza distracţiei de pe litoral pentru tineret, era trecută la categoria 2. Neptun-Olimp nu era clasificată. 

La modă erau programele artistice, litoralul fiind locul în care se aduna toată spuma muzicală și cea de divertisment din România. Nu lipseau nici sporturile nautice, chiar dacă oferta de pe vremea comunismului este incomparabil mai slabă decît cea care a explodat în ultimele decenii pe litoralul românesc.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/0-43068-mamaia.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/0-43068-mamaia.jpgrootstireaActualitate/EsentialMemoria EVZ
Deşi erau mai puţine mijloace de agrement şi infinit mai puține modalități de a te distra, hotelierii din vremurile apuse susţin la unison că românul ştia să se distreze mai bine în comunism şi că atunci înțelegea mult mai bine termenul de vacanţă. Înainte de Revoluţie, oamenii apreciau mai mult decât acum...

Preluat de la EVZ