Ana Pauker se considera îndreptăţită să preia conducera Partidului Comunist Român.  Cu ajutorul sovieticilor lui Stalin  a fost numită în noiembrie 1947 ministru de externe, post pe care l-a deţinut până în mai 1952. O perioadă de timp a fost şi vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. 


De ce a fost STALIN de acord să recăpătăm ARDEALUL de NORD


În decembrie ’51 sau în ianuarie ’52, Gheorghe Apostol, un fidel al lui Dej,  a fost la Moscova împreună cu Dej, Chișinevski și Miron Constantinescu, cu două probleme: modificarea planului cincinal și excluderea Anei Pauker din partid.

Povestea acestei vizite a fost spusă, în 1995, de Apostol pentru Arhiva de istorie orală a radioului public:

“Ne-am prezentat la Stalin. Şedinţa a avut loc de la 11:30 la 2:00 noaptea. Stalin lucra noaptea. Alături de Stalin era Beria, Molotov şi Nikoian. Ei erau patru şi noi tot patru.  

După ce am discutat despre planul cincinal, Stalin ne-a întrebat: “ Mai aveţi probleme ?” “Mai avem una, tovarăşe Stalin” – a spus Dej. “Care ?” “Tovarăşe Stalin, în conducerea partidului sînt două păreri în legătură cu Ana Pauker. Unii susţin s-o excludem din partid, alţii susţin să n-o excludem din partid.” “Şi tu ce părere ai, Dej ?”  “Eu nu sînt pentru excluderea ei din partid, tovarăşe Stalin.” 


CEAUȘESCU și BOMBA NUCLEARĂ. Ce eforturi a făcut fostul dictator pentru a fi egalul Rusiei și Americii. Memoria EvZ


“Acum îţi răspund eu cu o întrebare: De cîte ori, Dej, ţi-am spus eu ţie că dacă Ana Pauker îţi pune piedici s-o dai la o parte?  Şi de fiecare dată ce mi-ai spus, Dej ? Şi-acum îmi ceri părerea mea ? Spălaţi-vă pe cap cu Ana Pauker ! Voi aţi    promovat-o,  voi să o aruncaţi dacă vreţi şi din partid. Asta-i treaba voastră, nu-i treaba noastră.” (….)

Şi-am plecat de-acolo cu coada între picioare, cum se spune !  Am plecat de la el. Ne ducem la hotel, fiecare s-a dus la camera lui. După trei sferturi de oră suntem sculaţi de un adjunct de la Ministerul de Externe al Uniunii Sovietice că tovarăşul Stalin ne invită să servim masa împreună cu el. 

Era iarnă. Era un viscol teribil. Ne-am încărcat în două sau trei Gaz-uri sovietice. Şi-am plecat la locuinţa lui Stalin afară din Moscova. Am intrat acolo, un salon mare. O masă întinsă, plină cu diferite bunătăţuri. Cu cristaluri, pahare de diferite mărimi ş.a.m.d. Ne-a primit Stalin foarte bine. Şi ceilalţi trei : Beria, Nikoian şi Molotov. Ne-am aşezat la masă. 

Lângă Stalin a stat Beria, lângă Beria, Nikoian. Dej a stat în faţa lui Stalin, după aia Chişinevski, eu şi Miron Constantinescu. Şi-a început să discute fel şi fel de lucruri. Să se bea pentru toată lumea. Şi Stalin bea paharul până la fund !  


Nostalgia TOTALITARISMULUI. STALIN, cea mai REMARCABILĂ personalitate, consideră rușii. Pe ce loc e PUTIN


rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Ana Pauker se considera îndreptăţită să preia conducera Partidului Comunist Român.  Cu ajutorul sovieticilor lui Stalin  a fost numită în noiembrie 1947 ministru de externe, post pe care l-a deţinut până în mai 1952. O perioadă de timp a fost şi vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri.  De ce a fost STALIN...

Preluat de la EVZ