Am să reiau comunicatuul și o să încerc să-l traduc pe înțelesul meu, sperând că astfel ajut și pe alții care, ca și mine, văd că nu apar soluții la probleme care ne afectează pe toți. Pe toți cei care am crescut cu învățătura ortodoxă la îndemână, adeseori găsind în ea un sprijin când viața ne părea mai întortocheată chiar decât ”căile Domnului”.

Comunicatul a apărut pe siteul Patriarhiei, fiind apoi preluat de agenția basilica.ro și de Agerpres. Iată textul, cu adnotările de rigoare:

“Urmare solicitării Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de convocare a Sinodului Permanent ‘în vederea cercetării presupuselor abateri de natură morală de care este acuzat Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor”

Întrerup aici pentru prima oară comunicatul. Cazul e cunoscut de toată lumea, dar mi-l reamintesc pe scurt: trei preoți din Vaslui au fost reținuți de DNA (deja sunt trimiși în judecată) pentru că îl șantajau pe Episcopul Hușilor cu OPT filmulețe în care acesta întreținea relații sexuale cu elevi ai Seminarului unde este profesor! După ce primul film a apărut în presă, era evident că devenea o ipocrizie prea mare ca arhiereul să nu fie cercetat, nu pentru vreo abatere legală, ci pentru că încălcase evident morala de călugăr. Până la apariția filmului, Mitropolia a avut o poziție ezitantă, chiar sperând că va amâna explozia până la pronunțarea unei sentințe definitive în dosar, adică ani de zile. Păi ce legătură are șantajul în care Episcopul e victimă cu dogmele religioase pe care el le încalcă?

Pe 14 iulie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că Episcopul apare în imagini și că Sinodul Mitropolitan trebuie să sancționeze abaterea. Așa apare solicitarea Înaltpreasfințitului Teofan. Forțat, a luat decizia de a cere verificarea la ”forul superior”.

Continuă comunicatul:

”… și urmare referatului Cancelariei Sfântului Sinod nr. 7600 din 17 iulie 2017 privind necesitatea unor precizări statutare și regulamentare referitoare la cercetarea și judecarea unui ierarh…”

Iar întrerup firul comunicatului. Pe 17 iulie, cancelaria Sfântului Sinod a observat că îi cereau degeaba lui Teofan să-și spele ”rufele” în casă, pentru că Episcopul trebuie judecat de Sfântul Sinod și nu de Sinodul Metropolitan. Așa se ajunge la punctul următor din comunicat:

”… Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Președintele Sfântului Sinod, a convocat Comisia pentru statut și regulamente a Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 27 și 28 iulie 2017…”

Bun, ce se va întâmpla la această comisie? Va fi întocmit un raport oficial asupra evidețelor. Episcopul apare în imagini, probând un păcat. Îl ierți cu o spovedanie și un canon? Nu cred, pentru că fraza imediat următoare arată că decizia în ceea ce îl privește pe Corneliu Onilă este luată și așteaptă doar aprobarea celui mai înalt for:

”… și ședința de lucru a Sinodului Permanent în zilele de 17 și 18 august 2017″.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Am să reiau comunicatuul și o să încerc să-l traduc pe înțelesul meu, sperând că astfel ajut și pe alții care, ca și mine, văd că nu apar soluții la probleme care ne afectează pe toți. Pe toți cei care am crescut cu învățătura ortodoxă la îndemână, adeseori găsind...

Preluat de la EVZ