Președintele a semnat „decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Anterior promulgării acestei legi, șeful DGIPI era numit de premier la propunerea ministrului de Interne. Din acest moment ministru nu mai are nevoie de avizul premierului pentru desemnarea șefului DGIPI.

Odată cu publicarea legii în Montorul Oficial, și avizul CSAT va dispărea din procedura de numire, potrivit Realitatea.net.

Senatul a adoptat, pe 15 mai, cu majoritate de voturi, în calitate de cameră decizională, Ordonanţa de Urgenţă 76/2016 prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei de a fi militar precum şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT.

Potrivit articolului 8, alin. 1 al Legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă, ”directorul general al Direcţiei Generale de protecţie Internă este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul Afacerilor Interne”.

În textul ordonanţei de urgenţă se prevedea că directorul DGPI este cadru militar în activitate şi este numit în funcţie prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi cu avizul CSAT. PNL a atacat Legea de aprobare a OUG 76/2016 la Curtea Constituţională însă CCR a respins sesizarea ca neîntemeiată.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Președintele a semnat „decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne”, a anunțat Administrația Prezidențială.Anterior promulgării acestei legi, șeful DGIPI era numit de premier la propunerea ministrului de Interne. Din...

Preluat de la EVZ